Slaven Pekić, PDP
0

"Sadašnja ekonomska politika vodi RS u bankrot"

FENA
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Slaven Pekić upozorio je danas da sadašnji način vođenja ekonomske politike vodi Republiku Srpsku u bankrot, a da entitetska vlada nije uspjela da pokrene ekonomiju iz koje bi se finansirale potrebe RS-a.

Uputivši kritike na predloženi budžet RS-a za narednu godinu, Pekić je ukazao da 17 posto čine međunarodni krediti, prvenstveno sredstva iz stand-by aranžmana MMF-a, za koga je rekao da je izuzetno nepovoljan jer se ukupan iznos mora vratiti u tri godine po isteku grace perioda od dvije godine.

“Kako može budžet, u kojem su 200 miliona pozajmice, vratiti u trećoj godini taj novac i finansirati sve što su potrebe budžeta”, upitao je potpredsjednik PDP-a.

Ukoliko se ostvari, dodaje, puni aranžman s MMF-om, onako kako je predviđen, trebat će, ako se povuče milijarda eura, vratiti je u tri godine, a postavlja se pitanje kako će to podnijeti budžeti.

"To će biti nemoguća misija i ovo je veoma ozbiljan problem", konstatirao je Pekić na pres-konferenciji, uz podsjećanje da je i ranije bilo zaduženja kod međunarodnih finansijskih institucija, ali su se kretala u iznosu od pet do šest posto i aranžmani su bili dugoročni na 15 do 20 godina.