biznis
0

SAD: Zoellick jedini kandidat za predsjednika Svjetske banke

FENA
Robert Zoellick, kandidat američkog predsjednika Georgea W. Busha za predsjednika Svjetske banke (WB), ima otvoren put za stupanje na tu dužnost nakon što do isteka roka u petak nije dobio protukandidata.

"Ni jedna dodatna kandidatura nije podnesena", rekao je dužnosnik Svjetske banke, prenosi u subotu Reuters.

Izostanak drugih kandidata dio je tradicionalne, 60-godišnje prakse po kojoj predsjednika Svjetske banke predlaže predsjednik SAD-a, a predsjednika sestrinskog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), europske zemlje.

Zoellick, bivši američki ministar trgovine i zamjenik državne tajnice, zamjenit će 1. jula Paula Wolfowitza, koji je nakon dvije godine na čelu WB-a bio prisiljen na ostavku zbog afere s velikom povišicom koju je dao svojoj partnerici Shaha Ali Rizi 2005. godine.

Povjeravanje vođenja Svjetske banke Wolfowitzu, bivšem zamjeniku ministra obrane SAD i arhitektu rata u Iraku, izazivalo je negodovanje među osnivačima i u upravi Banke od samog početka, pa su se nakon tromjesečne afere koja je u maju završila njegovom ostavkom čuli zahtjevi za promjenom dosadašnjeg načina biranja, ali na kraju je sve ostalo po starom.

"Realnost je da nitko nije htio ići protiv SAD u ovome trenutku", kazao je jedan dužnosnik Banke. SAD su najveći dioničar i najveći donator Svjetske banke, koja godišnje s oko 100 milijardi dolara financira projekte u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju.

Za razliku od Wolfowitza, koji nikada nija našao zajednički jezik s čelništvom banke, Zaoellick je od početka dobro prihvaćen.

"Zoellickov životopis je prilično impresivan i svi smatraju kako je bio pametan potez američke administracije da je izašla s nekim poput njega", kazao je dužnosnik banke.

Imenovanje Zoellicka za predsjednika Svjetske banke s petogodišnjim mandatom sada je samo formalnost. Odbor izvršnih direktora banke, čija 24 člana predstavljaju 185 zemalja članica, trebao bi se iduće sedmice sastati sa Zoellickom, s planom da do 29. juna dovrše postupak imenovanja kako bi novi predsjednik stupio na dužnost 1. jula.