Još jedan udarac za Apple
0

SAD: Ukinuta zabrana prodaje Samsung Galaxy Nexusa

Klix.ba
Apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država je ukinuo zabranu prodaje za Samsung Galaxy Nexus te tako zadao još jedan udarac Appleu u borbi između ovih dviju kompanija.

U objašnjenju je rečeno da je sud u Californiji, koji je uveo zabranu na prodaju u junu ove godine, zloupotrijebio svoju diskreciju tokom donošenja sudske zabrane.

Ranije ovog mjeseca je ukinuta i zabrana prodaje uređaja Samsung Galaxy Tab 10.1.

"Ova odluka potvrđuje da je uloga zakona o patentima zaštita inovacija, a ne bezrazložno sputavanje konkurencije i ograničavanje korisničkog izbora. Mi ćemo nastaviti da povlačimo sve moguće poteze kako bismo osigurali dostupnost naših inovativnih proizvoda", rečeno je iz Samsunga povodom posljednje odluke.

Tržište pametnih telefona je jedan od najbrže rastućih dijelova svjetskog tržišta, a Apple i Samsung su dva najveća igrača na tom polju.

Apple je, sa svojom linijom iPhone, bio jedan od pionira na tom polju, dok je Samsung sa svojom linijom Galaxy velikom brzinom preuzeo veliki dio tržišta posljednjih godina.

Ranije ove godine sud u Californiji je odlučio da Samsung Appleu mora platiti 1,5 milijardi dolara odštete te je zabranio prodaju određenih Samsungovih uređaja u SAD-u.

Samsung je nakon toga tražio ponavljanje suđenja.

Analitičari vjeruju da će zbog brzog rasta i potencijala ovog sektora pravna borba između ovih kompanija biti nastavljena.