biznis
0

SAD-u prijeti recesija?

FENA
Sve do prošle sedmice ovogodišnji mjesec august nije bio naklonjen američkim finansijskim tržištima te berzama u Evropi i Aziji. Brojni pokazatelji vrijednosti dionica pali su za deset posto pa i više. No indeks Dow Jones na berzi u New Yorku prošle se sedmice ponešto oporavio od gubitaka, prenosi Glas Amerike.

Prošle sedmice dobio je 2,3 posto vrijednosti što je najbolji rezultat u jednoj poslovnoj sedmici u protekla četiri mjeseca.

Pokazatelj NASDAQ, koji uglavnom sačinjavaju dionice tehnoloških kompanija, bio je još uspješniji – dobio je na vrijednosti tri posto.

Do rasta vrijednosti dionica na američkim berzama došlo je nakon što je Centralna banka smanjila kamate bankama na kratkoročne kredite.

No postavlja se pitanje: jesu li finansijska tržišta doista optimistična u vezi poslovne budućnosti ili su pak ulagači jednostavno požurili kako bi kupili dionice koje su jeftinije nego prije mjesec dana. Bivši američki ministar finansija Larry Summers dao je intervju za televiziju ABC.

"Prošle sedmice vidjeli smo nadoknadu gubitaka i povratak u normalu. No vjerujem da je preuranjeno ocijeniti prošlu sedmicu kao okončanje krize i to najmanje iz dva razloga. Prvo, ne možemo znati hoće li se pojaviti drugi problemi u finansijskom sektoru kao što su problemi s kreditima posebno drugorazrednim stambenim kreditima. Drugo, još nije prošlo dovoljno vremena da bi se vidjelo kako će se kriza u kreditnom sektoru odraziti na ekonomiju u cijelosti i na proces otvaranja novih radnih mjesta."

Summers dodaje da se američki ekonomski rast pogoni uglavnom potrošnjom građana koji su, donedavno, koristili rast vrijednosti njihovih kuća kako bi razliku mogli potrošiti na veće investicije. Pad cijena u stambenom sektoru i problemi s otplaćivanjem hipotekarnih stambenih kredita, otežat će mogućnost očuvanja ekonomskog rata u Sjedinjenim Državama.

"Vjerujem da je svakako došlo do povećanja rizika od ulaska u recesiju. Nemamo još pokazatelje koji bi doveli do procjene o ulasku u recesiju, ali rekao bih da je taj rizik sada veći nego u razdoblju nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine. Kreatori američke ekonomske politike trebaju biti na oprezu."

Dužnosnici Bushove administracije odbijaju komentirati svakodnevne promjene na finansijskim tržištima, ali ustraju da je američka ekonomija kao i globalna ekonomija, u osnovi snažna.