biznis
0

SAD-u prijeti gubljenje najviše pozicije kreditnog rejtinga

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Finansijski analitičari kažu da SAD prijeti smanjenje kreditnog rejtinga sa najviše "AAA" pozicije, čak i ako predsjednik Barack Obama i Kongres narednih dana postignu dogovor o povećanju granice zaduživanja države.

Kreditni rejting je rangiranje zemalja po pouzdanosti da će otplaćivati pozajmice, a objavljuje ga nekoliko agencija koje se time bave. Među njima najpoznatije su "Standard & Poor's", "Moody's" i "Fitch".

Većina analitičara predviđa da će se predsjednik i zakonodavci u posljednjem trenutku dogovoriti da povećaju granicu zaduživanja koja sada iznosi 14 hiljada i 300 milijardi dolara,  prije nego što u utorak istekne rok. Povećanjem te granice izbjegla bi se mogućnost da zemlja prestane da otplaćuje dugove.

Uprkos tome, kažu analitičari, najmanje jedna od tri pomnute agencije koje objavljuju kreditni rejting mogla bi da smanji rejting SAD, jer dogovor o povećanju granice zaduživanja možda neće još godinama uticati na smanjenje državnih troškova.

Čikaški trgovinski odbor je najstarija berza za razmjenu akcija i hartija od vrijednosti na svijetu. Tu se svakodnevno trguje akcijama i drugim finansijskim instrumentima. Dok sat otkucava vrijeme do krajnjeg roka za povećanje granice američkog duga, trgovci i dalje vjeruju da je prekoračenje tog roka malo vjerovatno i više ih brinu posljedice mogućeg smanjenja kreditnog rejtinga SAD.

U raspravi o podizanju granice zaduživanja američke administracije zakonodavci priznaju da bi neuspjeh mogao da dovede do kašnjenja otplate dugova američke vlade. 

Ali, Scott Shellady, koji prati ulaganja za čikašku organizaciju za rejting "Energy", kaže da je istinsko kašnjenje malo vjerovatno.
"Rekao bih da bismo prije morali da govorimo o smanjenju rejtinga nego o kašnjenju.  Pristiže nam dovoljno prihoda da bismo mogli da odogovorimo na svoje obaveze. A tu riječ koristimo da bismo uradili nešto ranije, a ne kasnije", objašnjava on. 

SAD su do sada imale najbolji mogući kreditni rejting, trostruko A, još od 1917. Glavne agencije za kreditni rejting kažu da provjeravaju zaduženost američke administracije radi mogućeg smanjenja rejtinga. Posljedice smanjenja rejtinga bile bi dalekosežne.

"Moraćemo da privučemo mušterije da kupuju naše obveznice da bismo mogli da otplaćujemo dugove i upravljamo zemljom. Jedini način da se to postigne jeste da im se vrati više. To znači da će naše kamatne stope morati da se povećaju da bi se privukli strani investitori, a da bi se to postiglo", sve ostale kamate redom će početi da rastu", navodi Scott Shellady.

Profesor ekonomije na Northwestern univerzitetu Paola Sapienza kaže da bi bilo kakve uštede od smanjenja budžeta mogle da postanu irelevantne ako SAD zakasne sa otplaćivanjem duga ili im bude smanjen kreditni rejting.

Ironija  je to što bi u slučaju da kamate krenu gore, jedna od posljedica bilo ta da troškovi servisiranja duga krenu nagore, moguće u velikoj mjeri, što bi uticalo na druge vrste usluga koje treba da se smanje. 

Dok se rasprava u Washingtonu nastavlja, trgovci na berzi u Čikaškom trgovinskom odboru pomno prate situaciju, prenosi "Glas Amerike".