biznis
8

SAD traži od Deutsche Bank da plati više od 12 milijardi eura za hipotekarne vrijednosne papire

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) traži od Deutsche Bank da plati više od 12 milijardi eura za izmirenje dugova kada je riječ o tužbama vezanim za hipotekarne vrijednosne papire, saopćila je banka, prenosi BBC.

Deutsche Bank je saopćila kako nema namjeru izmiriti ove potencijalne građanske tužbe za koje je optužuje američko ministarstvo pravde.

Tužba protiv Deutsche Bank, koja će vjerovatno biti predmet pregovora narednih nekoliko mjeseci, je mnogo veća nego što se očekivalo, a dionice banke su pale za više od 1,6 posto u prethodnom periodu.

"Pregovori tek počinju. Banka očekuje da će situaciju dovesti do ishoda koji će joj najviše odgovarati. Prodaja stambenih hipotekarnih vrijednosnih papira je odigrala značajnu ulogu tokom finansijske krize 2008. godine“, navodi banka u saopćenju.

Banke u SAD-u su predmet brojnih istraga zbog optužbi za davanje hipoteke nekvalifikovanim zajmoprimcima, "prepakiranjem" tih kredita kao sigurne investicije, a potom "prodaje rizika" drugim osobama.

Pred Deutsche Bank je trenutno jedna od najvećih kazni koju im se spremaju uručiti američke vlasti nakon finansijske krize.