biznis
0

SAD i UAE potpisali sporazum o saradnji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Države i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su potpisali sporazum o saradnji u pogledu mirovnog programa o nuklearnoj energiji, uz obećanje UAE da će biti "odgovoran" partner.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozdravila je postizanje dogovora i potpisala s ministrom UAE šeikom Abdullahom bin Zajedom al-Nahayanom memorandum o razumijevanju, kojim se predviđa međusobna saradnja.

"Podržavamo vas u ovome što pokušavati ostvariti. Kako otprije znate, mislimo da je pristup pitanju nuklearne energije vrlo važan. UAE je odgovoran partner i odgovorna svjetska sila", kazala je Rice na svečanosti potpisivanja u Bahreinu, prenio je Reuters.

Ujedinjeni Arapski Emirati izvijestili su kako planiraju osnovati agenciju vrijednu 100 miliona dolara koja će nadzirati razvoj nuklearne energije da bi se zadovoljile sve veće potrebe za električnom energijom s obzirom na snažan ekonomski rast, što ga zemlja može zahvaliti rekordnom prihodu od prodaje nafte.

Posmatrači od američke državne tajnice očekuju da na današnjem sastanku s ministrima devet arapskih zemalja u Behreinu izvrši na njih pritisak da ponovno otvore ambasade svojih zemalja u Bagdadu te da Iračanima ponude finansijsku pomoć, prenosi dpa.

Rice, koja je u nedjelju doputovala u iznenadnu posjetu Bagdadu, novinarima je rekla kako misli da bi zemlje koje graniče s Irakom "mogle učiniti puno više u ispunjavanju svojih obaveza, jer" su "Iračani polako počeli ispunjavati svoje".