biznis
0

SAD: Gotovinski dolari odlaze u prošlost

FENA
Amerikanci sve manje koriste gotovinski novac, dajući prednost bezgotovinskom, zbog čega je savezno ministarstvo finansija prvi put za posljednjih 30 godina odlučilo da smanji štampanje novčanica od pet i 10 dolara, objavio je list "New York Times".

Prema mišljenju stručnjaka, već sada se može govoriti o početku kraja gotovinskog novca u Sjedinjenim Američkim Državama, s obzirom da je uz pomoć papirnih novčanica nemoguće platiti robu u online prodavnicama ili kupiti nešto u avionu.

Oko 36 posto vožnji taksijem u New Yorku plaća se bankovnim karticama, dok većina restorana na Manhattanu ima naznaku na menijima "Primamo samo kartice", navedeno je u članku.

Stoga ne čudi da poslovni sektor prednost sve više daje bezgotovinskom obračunu, budući da je obavljanje operacija s gotovinskim novcem znatno složenije od kontrolisanja prijenosa ili skidanja novca sa bankovnih kartica.

Najpopularnija dolarska novčanica u SAD i inostranstvu je ona od 100 dolara. Tražnja te banknote s likom predsjednika Benjamin Franklina je za posljednjih 20 godina povećana nekoliko puta i dostigla sedam milijardi novčanica.

Najveći dio tih banknota nalazi se u opticaju u inostranstvu, uglavnom u Rusiji, Narodnoj republici Kini, Turskoj i na Bliskom istoku.