Pokrit će ga obični građani
0

SAD: Ekonomija u minusu od najmanje 12,8 milijardi dolara!

SRNA
Neprofitna organizacija "Better Markets" tvrdi da je finansijska kriza, do koje je došlo nakon propasti banke "Lehman Brothers", koštala američku ekonomiju najmanje 12,8 milijardi dolara.

U studiji ove organizacije navedeno je da će gubitak BDP-a u periodu od 2008. do 2018. iznositi 7,6 milijardi dolara, odnosno toliko bi bio veći američki BDP da nije došlo do krize.

Preostale 5,2 miljarde dolara predstavljaju dodatni gubitak BDP-a koji je izbjegnut zahvaljujući vanrednim mjerama fiskalne i monetarne politike koje je vlada pokrenula tokom krize, prenosi "Washington post".

Autori studije naglašavaju da je riječ o vrlo "konzervativnoj procjeni" i da su realni troškovi vjerovatno i veći, ali ih je teško precizno izračunati.

U studiji se ocjenjuje da će minus ipak morati da pokriju obični građani, odnosno porezni obveznici.

Studija "Better Marketsa" pominje, ali ne uvrštava u konačnu cijenu krize, i gubitak od 11 milijardi dolara koji su pretrpjeli porodični budžeti.

Grupacija dodaje da stvarni i izbjegnuti troškovi krize obuhvataju niz kategorija, uključujući rast nezaposlenosti, vladinu pomoć za finansijski sektor i razne druge vidove podrške.

U studiji se upozorava da je kriza ostavila SAD sa smanjenim fiskalnim kapacitetom da se izbori sa budućim problemima, zbog čega je javni dug značajno uvećan.

Konkretno, taj dug je dostigao cifru od 16 milijardi dolara, što se otprilike poklapa sa stvarnim gubitkom nastalim zbog krize.

"Better Markets" je organizacija koja se zalaže za stroga pravila poslovanja na Wall Streetu, a studiju je objavila tačno na četvrtu godišnjicu bankrota "Lehman Brothersa".