biznis
0

SAD: Cijene pšenice na rekordnim nivoima

FENA
Cijene pšenice na Terminskom tržištu poljoprivrednih sirovina u Čikagu u ponedjeljak su prvi put preskočile granicu od 11 dolara za bušel (27,2 kg), ojačavši šesti poslovni dan uzastopno za dnevni limit od 30 centi, javljaju agencije.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je prognoziralo da će zalihe pšenice u SAD, najvećem svjetskom izvozniku hljebnog žita, na kraju tekuće marketinške godine koja ističe 31. maja opasti na 272 miliona bušela, što je 6,8 posto manje nego što se očekivalo prije mjesec dana i 40 posto manje od zaliha godinu dana ranije.

Količina pšenice na zalihama bi time bila najmanja od 1948. godine, kada su američki farmeri proizvodili manje te žitarice i izvozili je radi pomoći u obnavljanju zemalja poslije Drugog svjetskog rata, podsjetila je agencija Bloomberg..

USDA očekuje da će ukupne svjetske zalihe pšenice na kraju tekuće marketinške godine, 31. maja, opasti na 109,7 miliona metričkih tona, što je 1,1 posto manje u odnosu na prošlomjesečnu prognozu i ujedno najniža količina od 1978. godine.

Cijene pšenice u Australiji također su u ponedjeljak skočile na rekordne nivoe.