Odluka je na Kongresu
0

SAD bi mogle potaknuti još jednu finansijsku krizu

FENA
Sjedinjene Američke Države bi mogle potaknuti "još jednu katastrofalnu financijsku krizu" ako američki Kongres ne podigne gornju granicu za dug, upozorio je direktor američkog Savjetodavnog odbora za pozajmljivanje (TBAC) Matthew Zames.

"Bilo kakvo kašnjenje otplate kamata, čak i u vrlo kratkom vremenskom periodu, moglo bi potaknuti još jednu katastrofalnu financijsku krizu", kazao je Zames, generalni direktor kompanije JP Morgan i direktor TBAC-a, u pismu upućenom američkom ministru financija Timothyju Geithneru.

Američki Kongres je pod velikim pritiskom da poveća limit za dug sa sadašnjih 14,24 biliona dolara kako bi se moglo nastaviti financiranje vlade, prenosi Reuters.

Republikanci se međutim zalažu za oštrija budžetska kresanja, umjesto za povećanje limita zaduživanja.

Zames je upozorio da bi nemogućnost ministarstva financija da vraća dugove "ili čak odgađanje povećanja limita za dug moglo dovesti do sniženja američkog suverenog kreditnog rejtinga.

To bi, pak, povećalo vladine troškova pozajmljivanja "za cijeli postotni bod za svako sniženje rejtinga za jedan stupanj", kazao je Zames.