biznis
0

SAD: Bernanke najavio daljnje smanjivanje kamatnih stopa FED-a

FENA
Predsjednik američkih Federalnih rezervi (FED) Ben Bernanke rekao je u srijedu da će američka središnja banka djelovati kako bi osigurala da opterećeno stambeno i kreditno tržište ne nastave potkopavati već usporeno američko gospodarstvo.

Američko gospodarstvo i dalje je suočeno s izgledima za usporavanje rasta, no rast inflacije može "komplicirati" napore FED-a da stimulira gospodarstvo, rekao je Bernanke u svjedočenju pred Odborom za finansije Predstavničkog doma Kongresa.

"Važno je prepoznati postoji li i dalje opasnost od smanjivanja rasta", rekao je Bernanke. "FED će pažljivo vrednovati informacije o gospodarskim izgledima i bude li potrebno pravodobno djelovati i pružiti odgovarajuće osiguranje protiv daljnjeg opadanja" dodao je.

FED je od septembra 2007. smanjio referentnu kamatnu stopu s 5.25 posto na sadašnjih 3.0 posto, a financijska tržišta očekuje njezino daljnje smanjenje za pola postotnog boda na idućem sastanku FED-ovog Odbora za otvoreno tržište 18. marta.

Navodeći kako je "važno" prepoznati da je opasnost od smanjivanja rasta i dalje prisutna, Bernanke je istaknuo da FED također pozorno prati rast cijena, te da će "idućih mjeseci pozorno pratiti inflaciju i inflatorna očekivanja".

Dok je središnja banka očekivala da inflacija bude umjerena, zbog visoke cijene energije i druge robe postoji opasnost zadržavanja povećanog pritiska na cijene, dodao je.

"Daljni rast cijena energije i druge robe posljednjih sedmica, zajedno s posljednjim podacima o potrošačkim cijenama, sugeriraju nešto veći rizik porasta ukupne i bazične inflacije nego što smo vidjeli prošloga mjeseca", rekao je Bernanke.

"Bilo kakva tendencija oslobađanja inflatornih očekivanja ili erozije FED-ova kredibiliteta za borbu protiv inflacije, mogu jako zakomplicirati zadaću održavanja stabilnosti cijena i ograničiti fleksibilnost FED-a da neutralizira podbačaje rasta u budućnosti", dodao je predsjednik Federalnih rezervi.

Svjedočenje Bernankea u Kongresu slijedilo je nakon objave loših gospodarskih podataka u SAD-u koji govore o rastu inflacije, daljnjem padu cijena na tržištu nekretnina, povećanju broja ovrha nad kućama i padu indeksa potrošačkog povjerenja.

Ministarstvo rada izvijestilo je o ukupnom rastu cijena od jedan posto u januaru, dok je predviđanje bilo 0.4 posto. Sa januarskim rastom, ukupni rast cijena u posljednjih 12 mjeseci bio je 7,5 posto, što je najviše u posljednih 26 godina, javila je Hina.

Cijene kuća pale su za 8,9 posto u zadnjem tromjesečju 2007., prema podacima bonitetske kuće Standard & Poor's, a broj ovrha nad kućama skočio je za 57 posto u januaru u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 233 hiljade.

Indeks povjerenja potrošača u februaru je pao na 75.0, prema 87.3 u januaru, odražavajući zabrinutost Amerikanaca zbog nepovoljnijih uvjeta poslovanja i slabijih izgleda za zapošljavanje.