Kanton Sarajevo
0

Sa hladnoćom povećana i potrošnja prirodnog gasa

FENA
Preduzeće BH-Gas upozorava da podaci o potrošnji gasa ukazuju na to da će oktobar, kao prvi mjesec u sezoni grijanja, imati za rezultat uvećanu fakturu, što može rezultirati preuranjenim početkom kumuliranja dugovanja Sarajevogasa prema ovom preduzeću.

Iz BH-Gasa je upućen apel na sve potrošače da uredno izmiruju svoje obaveze da ne bi ponovno u februaru i martu bilo dovedeno u pitanje izmirenje obaveza prema ino partnerima.

Obrazlažući spomenuto, iz BH-Gasa saopćavaju da je sezona grijanja 2010./2011. prema svim potrošačima u BiH počela na vrijeme te da su svi potrošači uredno snabdjeveni, ali je posljednjih dana zabilježeno drastično povećanje potrošnje prirodnog gasa, posebno u Kantonu Sarajevu. Preciznije, povećana je potrošnja Sarajevogasa kao najznačajnijeg distributivnog preduzeća u BiH.

Preduzeće BH-Gas navodi primjer da je samo jučer isporučilo Sarajevogasu 720.000 m3, što je u odnosu na dnevnu narudžbu više za čak 12.596.

Uzimajući u obzir dosadašnje isporučene količine ovom distributivnom preduzeću i analizirajući vanjske dnevne temperature zraka za naredna četiri dana, u BH-Gasu predviđaju da će ukupne isporučene količine prema Sarajevogasu za oktobar preći 13 miliona m3, što je u odnosu na naručene količine više za oko 33 posto. Istovremeno, navodi se u saopćenju, to bi bila najveća isporučena količina za oktobar analizirajući potrošnju od 1998. godine od kada BH-Gas isporučuje gas prema Sarajevogasu.