BH-Gas
0

S niskim temperaturama porasla potrošnja gasa

FENA
S naglim padom temperature u BiH u samo nekoliko dana došlo je do naglog porasta potrošnje prirodnog gasa, koja je s prosječne dnevne potrošnje od 350.000 m3 porasla na oko 1.000.000 m3 prirodnog gasa, saopćeno je danas iz BH-Gasa.

Drastičan porast je zabilježen u Federaciji BiH, gdje je potrošnja s prosječnih 260.000 m3 po danu porasla na čak oko 900.000 m3 po danu.

S obzirom na to da se prema meteorološkim najavama u narednim danima očekuju još niže temperature, očekivati je da će potrošnja u Federaciji BiH biti oko 1.000.000 m3 po danu.

Ovakva potrošnja u poređenju s potrošnjom u prethodnim godinama u oktobru nije zabilježena izuzev u 2007., s tim da, ako se ovakav kontinuitet u potrošnji nastavi, ovaj mjesec može biti rekordan po potrošnji prirodnog gasa u Federaciji BiH.

S druge strane, ovaj nivo u potrošnji nije popraćen adekvatnim uplatama, posebno od Sarajevogasa, tako da od 9.oktobra BH-Gasu nije pristigla nijedna uplata od ovog distributivnog potrošača, iako su na posljednjem sastanku u Kantonu Sarajevo data obećanja da će dinamika uplata biti ubrzana, a sve shodno očekivanoj povećanoj potrošnji prirodnog gasa.

BH-Gas je ponovo ukazao na značajne neizmirene obaveze Sarajevogasa prema BH-Gasu na ime potrošnje prirodnog gasa te da iste do kraja oktobra moraju biti smanjene za sedam miliona KM.

Procjene koje su date za potrošnju prirodnog gasa u oktobru će najvjerovatnije biti premašene, tako da će doći i do povećanja fakturiranog iznosa od BH-Gasa prema Sarajevogasu.