Čekaju se odluke
0

RZB i Raiffeisen International spremne za spajanje

Sarajevo-x.com
Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) i njegova podružnica Raiffeisen International Bank-Holding AG, koja kotira na berzi, su još 22. februara objavili da ozbiljno razmatraju spajanje ove dvije kompanije kao moguću stratešku opciju.

Danas su Upravni odbori dviju kompanija potvrdili da intenzivno nastavljaju s aktivnostima na ovom spajanju, čime bi se objedinilo osnovno poslovanje RZB-a i Raiffeisen International-a.

Ovim spajanjem, novonastala banka bi učvrstila svoju poziciju kao jedna od vodećih banaka Centralne i Istočne Evrope (CIE), kroz kombinaciju široke mreže Raiffeisen International-a u regionu CIE i sveobuhvatnog portfolija proizvoda RZB-a.

Banka će i dalje kotirati na Bečkoj berzi, a svoje poslovanje će fokusirati na poslovanje sa fizičkim licima (u CIE), korporativno i investiciono bankarstvo.

"Želimo da poduzmemo ovaj korak kako bismo osnažili i proširili našu izvrsnu poziciju u CIE i Austriji u godinama i dekadama koje su pred nama", izjavio je Walter Rothensteiner, predsjedavajući Upravnog odbora RZB-a i predsjedavajući Nadzornog odbora Raiffeisen International-a.

"Spajanje bi nas dovelo u još bolju poziciju u cilju zadovoljenja potreba preko 15 miliona klijenata", dodao je Herbert Stepic, direktor Raiffeisen International-a i zamjenik predsjedavajućeg Upravnog odbora RZB-a.

Kako je navedeno, jedan od osnovnih argumenata za ovo spajanje je bolji pristup tržištima kapitala i novca koji bi banka imala u poređenju s trenutnim statusom Raiffeisen International-a.

Ovaj korak bi također doprinio diverzifikaciji rizika Raiffeisen International-a i omogućio dalju optimizaciju upravljanja rizikom za Grupaciju.

Međutim, odluke upravnih odbora, nadzornih odbora ili skupština dioničara još nisu donesene uprkos jasnoj izjavi upravnih odbora ove dvije kompanije po pitanju planova spajanja.

Sam put do spajanja je kompleksan i prije konačne implementacije potrebno je riješiti određena otvorena pitanja.