Sve skuplji troškovi leta
0

Ryanair naplaćuje do 95 eura za putnu torbu

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Aviokompanija Ryanair povećava troškove prtljage do 95 eura po torbi tokom ljetnih odmora.

Iako se predstavljaju kao jeftini prevoznik, Ryanair putnike prisiljava da plaćaju dodatne troškove što drastično povećava cijenu leta.

Cijena za prvu torbu koju putnici prijave preko web stranice Ryanaira tokom jula i avgusta porast će sa 18 na 25 eura, a druga torba koštat će 49 umjesto dosadašnjih 42 eura.

Putnicima koji zaborave checkirati torbu online, prva torba bit će naplaćena 48 eura, a druga 95 eura, piše Daily Mail.

Očekuje se da nove cijene najviše pogode porodice sa malom djecom koja neće imati izbora osim da ponesu torbe sa dječjim potrepštinama.

Maksimalna dozvoljena težina torbe na njihovim letovima je 15 kilograma, što je manje nego kod većine ostalih kompanija. Ukoliko četveročlana porodica odluči prijaviti osam torbi na aerodromu, a ne online, to bi ih moglo koštati 570 eura.

Ryanair također planira putnicima naplaćivati korištenje toaleta tokom leta po dva eura.

Bob Atkinson sa web stranice Travelsupermarket.com ovo smatra ciničnom eksploatacijom i udarcem na porodice koje putuju.

"Ryanair može tvrditi da potiču ljude da lete sa manje stvari, ali ja mislim da je riječ o kažnjavanju putnika koji jedino tada mogu ići na odmore", rekao je Rochelle Turner iz kompanije Which? Holiday.