biznis
0

Ruskim vlasnicima rafinerije Brod uručena ekološka dozvola

FENA
Ruskim vlasnicima Rafineriji nafte a.d. Brod danas je u Vladi RS-a uručena ekološka dozvola.

Entitetska ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić rekla je da je njen resor u prethodnom periodu izdao program mjera koji je rukovodstvo Brodske rafinerije bilo dužno provesti.

"Mogu da konstatujem da se menadžment Rafinerije potrudio, pa su čak i mjere iz 2012.godine ispunili, iako još nisu trebali“, ustvrdila je Golić.

Podsjetila je da se 'Ekološka dozvola' izdaje na period od pet godina kada se prate sve aktivnosti i mjere koje trebaju da ispune. Nakon pet godina ponovo se analiziraju uslovi za produženje ili ne dozvole.

Ona očekuje da će, kako tvrdi, shodnio aktivnostima menadžmenta Rafinerija u Brodu, vrlo brzo, biti jedna od “najsavremenijih u Evropi”.

"Dalje smo dogovorili da, u toku naredne godine, Rafinerija nafte Brod nabavi mjerni instrument, mjernu stanicu koja će pratiti monitoring vazduha i kvalitet vazduha i svakako uticaj postrojenja na kvalitet tla, vazduha i životne sredine“, kazala je Golić.

Direktor Rafinerije nafte Brod Sergej Kraščuk je istakao da je kompanija “Zarubežnjeft”, čim je ušla u rafineriju, napravila plan za ispunjavanje mjera za dobijanje ekološke dozvole.

"Danas Rafinerija nafte Brod može da proizvodi gorivo u skladu sa standardima euro 4 i euro 5. Zaposleni stručnjaci rade na tom da se što manje štetnih gasova izbacuje u vazduh“, rekao je Kraščuk.

Direktor Optima Grupe Jurij Belov je zahvalio Vladi Republike Srpske za, kako je naveo, podršku i pomoć koju svakodnevno pruža ovoj kompaniji, dok je entitetski premijer Aleksandar Džombić ustvrdio da je ovo jedna od najboljih privatizacija i da je RS dobili značajnog strateškog partnera “koji zna, može, umije i hoće da investira i da razvija svoje poslovanje u RS“.