biznis
0

Ruski zvaničnici najavili dolazak na sastanak OPEC-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izvršni direktor ruske naftne kompanije "Lukoil" Vagit Alekperov najavio je da će prisustvovati sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte 15. marta u Beču, u vrijeme kad proizvođači tog energenta traže načine da izazovu rast cijene na naftnom tržištu.

Rusiju, najvećeg svjetskog proizvođača nafte izvan OPEC-a, na sastanku u Beču će predstavljati Alekperov i zamjenik ruskog premijera Igor Sečin, koji istovremeno obavlja funkciju predsjednika upravnog odbora većeg "Lukoilovog" rivala, "Rosnjefta", prenijela je agencija Blomberg.

Generalni sekretar OPEC-a Abdulah al-Badri je 9. februara izjavio da je "veoma razočaran" što proizvođači nafte izvan tog kartela, uključujući Rusiju, nisu smanjili proizvodnju da bi tako podstakli rast niskih cijena "tečnog zlata".

Među članicama OPEC-a postoje razlike oko pitanja da li ta organizacija treba dodatno da smanji proizvodnju, povrh ranije najavljenih odluka o smanjenju za ukupno 4,2 miliona barela na dan, budući da sve članice nisu u potpunosti ostvarile obećana smanjenja, a države koje nisu članice nisu uopće smanjile proizvodnju.

Koordinirana aktivnost OPEC-a i drugih velikih proizvođača nafte je doprinijela stabilizaciji cijene te sirovine na oko 40 dolara za barel, izjavio je danas Sečin i dodao da Rusija "podržava smanjenje snabdijevanja tržišta i u tome učestvuje".

Alekperov je izjavio da su trenutne cijene nafte preniske.

"Odgovarajuća cijena bi bila između 70 i 90 dolara za barel", rekao je prvi čovek "Lukoila" i dodao da ta kompanija ne namjerava da smanji proizvodnju, nego čak da je poveća za 1,5 odsto ove godine.