biznis
0

Ruski gradovi bi mogli bankrotirati zbog Svjetskog prvenstva 2018.

Klix.ba
Stadion u Kazanu (Foto: RIA Novosti)
Stadion u Kazanu (Foto: RIA Novosti)
Loše stanje komunalne infrastrukture u većini ruskih gradova koji će ugostiti Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. već sada je realan problem za organizatore.

Sedam od 11 ruskih gradova domaćina morat će primiti puno više podrške od ruske vlade nego što je ranije planirano. Nešto bolje u odnosu na ostale stoje samo Moskva, St. Petersburg, Kazan i Soči, dok su u najtežoj poziciji Kaliningrad, Samara i Saransk, prenosi Russia Today.

Najveći problem je nedostatak novih objekata, linija podzemne željeznice, cesta, aerodroma i komunalne nadogradnje u većini gradova. Ruske lokalne samouprave procjenjuju ukupni trošak za Svjetski kup na čak 43 milijarde dolara, dok ruska vlada smatra kako će trošak biti upola manji. Uglavnom, puno je veći nego što je to slučaj u Brazilu, koji će SP koštati 13,6 milijardi dolara.

Rusija po pravilu ulaže mnogo novca kada dobije ulogu domaćina nekog velikog takmičenja. Tako će za organizaciju olimpijade u Sočiju 2014. biti potrošeno 50 milijardi dolara, dok je, usporedbe radi, London prošle godine za olimpijadu potrošio 14,3 milijarde dolara.

Među glavnim razlozima tako velikih troškova je raširena korupcija, što se posebno ogleda u cestogradnji i drugim građevinskim poduhvatima. Ako se uz sve to uzme u obzir usporen privredni rast, kao i sve veći zahtjevi za javnom potrošnjom, sigurno je da će Rusi imati dosta poteškoća da organizuju Svjetsko prvenstvo 2018., a to bi neke ruske gradove moglo dovesti i do bankrota.