biznis
0

Ruski gasni gigant "Gazprom" povećava ulaganja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski gasni gigant "Gazprom" će sljedeće godine povećati ulaganja, a prioritet će imati inostrani investitori zainteresovani za nalazišta na poluostrvu Yamal, izjavio je zamjenik izvršnog direktora te kompanije Aleksandr Medvjedjev.

"Ruska vlada preduzima odgovarajuće mjere, među kojima je i smanjenje poreza i taksi za eksploataciju minerala i slično", izjavio je zvaničnik "Gazproma" u intervjuu za britanski "Sunday Telegraph", "Gazprom", prema pisanju lista, pregovara sa španskim "Repsolom" i razmatra moguće partnerstvo sa britansko-holandskim "Royal Dutch Shell" i francuskim "Totalom", prenijela je agencija Itar-Tass.

Medvjedjev je u intervjuu naveo da Rusija teži tome da u roku od deset godina uspostavi kontrolu nad petinom svjetskog tržišta tečnog prirodnog gasa (LNG), kao i da geografski proširi izvore snabdijevanja.

"LNG pruža veliku priliku za proširenje izvoza. Rusija bi do 2020. mogla da postane ključni igrač na svjetskom tržištu tog energenta. Njegov izvoz neće ometati izvoz gasa putem postojećih cjevovoda", rekao je drugi čovjek "Gazproma".