Ekonomska kriza
0

Ruski dužnosnik tvrdi da je Rusija već u recesiji

FENA
Recesija u Rusiji je već počela, nakon dva kvartala ekonomskog slabljenja, kazao je u petak zamjenik ruskog ministra privrede Andrej Klepač.

"Bojim se da se neće sve završiti sa ta dva kvartala", rekao je on i dodao da u novembru i decembru očekuje znatno smanjenje industrijske proizvodnje.

Bruto domaći proizvod Rusije će ove godine biti manji od planiranoga 6,8 posto, dok će industrijska proizvodnja porasti približno 1,9 posto, prognozirao je Klepač.

Privreda Rusije je u 2007. zabilježila rast od 8,1 posto, čemu su najviše doprinijeli sektori nafte i metala.

Svjetske cijene nafte su, međutim, potonule u odnosu na nivo od 147 dolara za barel iz jula ove godine, a industrijski sektor je teško pogođen padom tražnje metala, građevinskih materijala i drugih proizvoda.

Rukovodilac ruskog Instituta za probleme globalizacije Mihail Deljagin je, komentirajući ocjenu Klepača, međutim, izjavio da Rusiju iduće godine ne čeka recesija, već ekonomska depresija, objavljeno je na internetskoj stranici finmarket.ru.

"Mi nismo u recesiji, mi smo u depresiji, izazvanoj u znatnoj mjeri svjetskom depresijom, ali će nju kod nas produbljivati unutrašnji faktori. Razlika je u tome što iz recesije privreda može izaći sama, a depresija je takva situacija iz koje država mora izvlačiti privredu, vukući je za kosu, kao utopljenika", objasnio je Deljagin.

Ne poduzme li ruska vlada mjere kao što je stimulacija tražnje, negativne posljedice se neće moći izbjeći, upozorio je on.

"Iduće godine nećemo imati privredni rast. Samo da ne dođe do većega ekonomskog slabljenja jer bismo tada imali ogromne probleme s nezaposlenošću", rekao je Deljagin i dodao da će inflacija u Rusiji u 2009. biti veća nego ove godine.

Ruski premijer Vladimir Putin, prenosi Tanjug, nedavno je izjavio da će inflacija u Rusiji ove godine dostići 13 posto.