biznis
0

Ruski bogataši izgubili 240 milijardi dolara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska vlada koristi tekuću finansijsku krizu da uveća uticaj na domaću privredu, piše američki dnevnik Washington Post, pozivajući se na ocjene moskovskih eksperata.

List navodi da je tekuća globalna finansijska kriza nanijela ozbiljan udarac najvećim ruskih bogatašima, jer su cijene akcija na moskovskoj berzi u proteklih nekoliko mjeseci opale za oko dvije trećine u odnosu na prethodni nivo.

Samo grupa od 25 najvećih ruskih bogataša izgubila je tokom minulih pet mjeseci kapital u približnoj vrijednosti od oko 240 milijardi dolara, piše Washington Post, pozivajući se na podatke časopisa Forbs Rusija.

Te gubitke sada osjećaju svi sektori ruske privrede jer kompanije domaćih poslovnih magnata, kako ističe list, prestaju da rade na ranije započetim projekatima, umanjuju broj zaposlenih i snižavaju im plate.

Sadašnji položaj ruskih milijardera je, prema ocjeni dopisnika Washington Posta iz Moskve, sasvim suprotan veoma povlaštenoj poziciji koju su imali u prošloj deceniji.

Bilo je to doba kada su se ruski biznismeni ekspresno obogatili, dok su narod i država grcali u siromaštvu, pa ih je domaća javnost nazvala "oligarsima", podsjeća Washington Post.

Sada se Kremlj kupa u novcu, a magnati (oligarsi) pokušavaju da vrate dugove, ocjenjuje američki dnevnik i navodi mišljenje direktorice ruskog Centra za izučavanje elita, Olge Krištanovske, koja smatra da je kriza dala priliku vladi da još više poveća uticaj na strateški važne privredne grane.

Krištanovska vjeruje da će, u sadašnjim okolnostima, Kremlj iskoristiti priliku da dodatno ojača državni sektor privrede. Ona također ukazuje da početkom prošle decenije "uopće i nije trebalo privatizirati neke kompanije, posebno one koje se bave proizvodnjom sirovina".

"Kada se kriza okonča državni sektor će ojačati i dogodit će se preraspodjela imovine u korist prijatelja Kremlja", ocijenila je Krištanovska.

Poznati ekonomista Andrej Ilarionov, koji se ubraja među najoštrije kritičare sadašnjih ruskih lidera, predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina, smatra da će aktuelna ruska vlast preuzeta preduzeća dodeliti "slabo efekasnim kompanijama koje imaju bliske veze sa političkom vrhuškom".

Ilarionov, koji je ranije bio Putinov savjetnik za ekonomska pitanja ali se sa njim razišao zbog "progona krupnih biznismena", tvrdi da sadašnja ruska vlast "ignorira dubinske uzroke krize i slom povjerenja investitora do koga je došlo zbog pokušaja Kremlja da zaplaši biznismene i zbog rata u Gruziji".

"Oni misle da je problem u likvidnosti, ali nije riječ o tome. Problem je u političkom sistemu", zaključio je Ilarionov, a prenio Washington Post.