biznis
0

Ruske kompanije sa Glencorom formiraju aluminijskog diva

FENA
Ruski aluminijski giganti Rusal i Sual spojit će se sa švicarskim Glencoreom kako bi oformili najvećeg proizvođača aluminija u svijetu, izjavio je glavni dioničar Suala Viktor Vekselberg.

To trosmjerno spajanje skinut će američku Alcou s prijestolja dosadašnjeg najvećeg svjetskog proizvođača te pridodati jačanju ruske industrije važnih svjetskih sirovina, prenose agencije.

Prema uvjetima najavljenog sporazuma, Rusal, kojeg kontrolira ruski milijarder Oleg Deripaska, izdat će nove dionice radi akvizicije konkurentnog ruskog proizvođača aluminija Suala, te poslovanja s glinicom švicarskog trgovca robama i sirovinama Glencorea.

U novoj će kompaniji SUAL imati 22-postotni udjel, a Glencore 12-postotni, kazao je Vekselberg.

Prošireni Rusal proizvodit će gotovo četiri miliona tona primarnog aluminija godišnje, te time premašiti 3,55 miliona tona koliko je u 2005. proizveo Alcoa.

Analitičari ocjenjuju da se te tri kompanije savršeno međusobno poklapaju. Sual ima velike holdinge boksita, crvenkaste gline koja se rafinira u glinicu, iz koje se tali aluminij. Rusal, pak, ima najveće talionice, kao i pristup jeftinoj električnoj energiji - glavnom trošku u toj industriji. Spajanje bi trebalo biti dovršeno do aprila 2007.