biznis
0

Rusija u članstvu OPEC-a?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iranski ministar energetike Golamhossein Nozari je nagovijestio da će Organizacija zemalja izvoznica nafte prihvatiti Rusiju za članicu, ako zvanična Moskva bude željela da se pridruži tom kartelu, objavila je danas iranska novinska agencija Fars News, a prenio Reuters.

Nozari je sinoć, nekoliko dana uoči sljedećeg sastanka OPEC-a u Beču - 15. marta, također ponovio poziv za čvršću saradnju između članica tog naftnog kartela i ostalih proizvođača "tečnog zlata" u svijetu.

Cijene nafte su na berzi u New Yorku do danas pale za više od 100 dolara u odnosu na historijski rekord od 147,27 dolara za barel iz jula 2008., zbog pada tražnje goriva izazvanog globalnom recesijom, uprkos tome što je OPEC u posljednjih šest mjeseci primijenio niz smanjenja proizvodnje.

"Teren je spreman da OPEC prihvati Rusiju kao novu članicu, ali naravno, zemlje traže članstvo nakon što procijene i razmotre sopstvene interese", izjavio je Nozari.

Zamjenik ruskog premijera Igor Sečin je u decembru izjavio da će njegova zemlja, druga po veličini izvoznica nafte u svijetu, možda odlučiti da postane članica OPEC-a u budućnosti, pošto nastoji da proširi saradnju sa tim kartelom.