biznis
0

Rusija smanjuje izvoz nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski naftni milijarder Leonid Fedun pozvao je zvaničnu Moskvu da se pridruži mjeri smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), dok su najveće ruske naftne kompanije istovremeno smanjile plan izvoza za novembar za deset posto, optužujući vladu da drži previsoku izvoznu carinu.

Fedun, koji je potpredsjednik i akcionar druge po veličini naftne kompanije i najvećeg privatnog proizvođača tog energenta u Rusiji - "Lukoila", izjavio je u srijedu na konferenciji o investicijama u Moskvi da bi Rusija trebalo da se pridruži OPEC-u i da bi mogla smanjiti proizvodnju i izvoz nafte za 300.000 do 400.000 barela na dan, prenosi Reuters.

"Pridruživanje OPEC-u bilo bi dobro za Rusiju. Vidimo da Rusija i OPEC počinju sarađivati. Vjerujem da budućnost ruske industrije i stabilnost cijena nafte zavise od bliske saradnje s OPEC-om", kazao je Fedun.

Ta izjava predstavlja iznenađenje jer su ruski zvaničnici, pa čak i Fedunov šef, odnosno izvršni direktor "Lukoila" Vagit Alekperov, izjavili početkom mjeseca da Rusija energetsku politiku treba zadržati nezavisnom od OPEC-a.

Analitičar ruske brokerske firme "Trojka dijalog" Valeri Nesterov izjavio je kako sumnja da Fedunove riječi znače da ruska vlada ozbiljno razmatra pridruživanje kartelu.

"Rusija i OPEC će morati sarađivati u ovakvoj situaciji, ali to ne zahtijeva velike napore s ruske strane zato što proizvodnja nafte ionako pada", naveo je Nesterov.

Izgleda da će ove godine ruska proizvodnja nafte pasti prvi put u posljednjih deset godina, a već sada je jedan posto niža nego na početku godine, ističe Reuters.

Dok se o mogućnom smanjenju proizvodnje još raspravlja, ruske firme su u srijedu iznenada odlučile smanjiti ranije dogovoren obim izvoza u novembru za jednu desetinu, nakon što je vlada odbila sniziti carinu za izvoz nafte.

Izvori u naftnoj industriji su otkrili da će pet najvećih kompanija u tom sektoru u Rusiji: Rosnjeft, Lukoil, TNK-BP, Surgut i Gaspromnjeft, smanjiti izvoz "tečnog zlata" sljedećeg mjeseca za najmanje milion tona, u odnosu na raniji plan od 11,5 miliona tona.