biznis
0

Rusija smanjila izvoz gasa u januaru

FENA
Rusija je u januaru smanjila izvoz prirodnog gasa u zemlje izvan Zajednice nezavisnih država (ZND) za 71,7 posto u odnosu na isti mjesec lani, na 4,8 milijardi kubnih metara, saopćila je Federalna carinska služba.

U prvom ovogodišnjem mjesecu Rusija je zemljama ZND-a prodala 0,8 milijardi kubnih metara gasa, ili za 72,8 posto manje nego u januaru 2008. godine, prenijela je agencija RIA Novosti.

Prema podacima Federalne carinske službe, Rusija je u januaru prošle godine izvezla 5,6 milijardi kubnih metara prirodnog gasa za 1,9 milijardi dolara.

Agencija navodi da se ovakav drastičan pad izvoza gasa može djelimično objasniti sporom između Rusije i Ukrajine. Dvije zemlje krajem decembra nisu mogle da se dogovore oko uvjeta isporuka i tranzita u Evropu, koja ruskim energentom pokriva više od četvrtine svojih potreba.

Rusija je 7. januara obustavila sve isporuke gasa preko teritorije Ukrajine, koje su obnovljene nakon potpisivanja ugovora između ove dvije zemlje 21. januara.

Prošle godine Rusija je povećala izvoz prirodnog gasa u zemlje izvan ZND-a za 2,6 posto u poređenju sa 2007., na 158,4 milijardi kubnih metara.

Zemljama ZND-a Rusija je lani prodala 15,9 milijardi kubnih metara gasa ili 5,7 posto manje nego 2007.

U 2008. godini, kako pokazuju podaci Federalne carinske službe, Rusija je izvezla 174,3 milijardi kubnih metara prirodnog gasa za 66,4 milijardi dolara.

Ruska proizvodnja gasa je lani porasla za 1,6 posto na 663 milijardi kubnih metara.