biznis
12

Rusija pokazuje prve znake recesije: Ekonomski krah neizbježan?

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruska ekonomija počela je pokazivati znakove slabljenja. Novembar je završen s padom od 0,5 posto BDP-a, što je prvi put od oktobra 2009. godine.

Vlada Rusije očekuje pad od 0,8 posto BDP-a sljedeće godine. Rublja je još pala u odnosu na dolar, čak za šest posto više nego prošle sedmice (57 rubalja vrijedi jedan dolar).

Ruska ekonomija koja se oslanja na izvoz energije pogođena je drastičnim padom cijena nafte i sankcijama Zapada koje se odnose na naftu, gas, banke, naoružanje i bogatu elitu blisku Vladimiru Putinu.

Zauzvrat Rusija je blokirala uvoz prehrambenih proizvoda sa Zapada. Rublja je izgubila polovinu vrijednosti u odnosu na dolar ove godine.

Ministarstvo ekonomije Rusije objavilo je kako je pad zabilježen u sektorima proizvodnje, građevinarstva, poljoprivrede i ugostiteljstva.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim udvostručuje depozitnu garanciju za bankovne račune na 4 miliona rubalja. Kada je Rusija posljednji put pretrpjela ekonomsku krizu 1998. godine, veliki broj Rusa ostao je bez ušteđevina.

Putin je također dao Centralnoj banci Rusije punomoć da rekapitalizira najveću banku države Sberbanku direktno povoljnim kreditima. Ukupna suma ne smije prelaziti kapital Sberbanke ostvaren 1. januara 2015. godine.

Podređeni dug koji izda centralna banka Sberbanka neće morati platiti sve dok drugi krediti ne budu isplaćeni. Ostale banke mogu se dokapitalizirati putem centralne banke kroz rusku garantnu depozitnu agenciju, koristeći obveznice savezne države.