biznis
0

Rusija, Kazahstan i Turkmenistan dogovorili izgradnju novog plinovoda

FENA
Predsjednici Rusije, Kazahstana i Turkmenistana dogovorili su se u subotu u kaspijskoj luci Turkmenbaši da će izgraditi novi plinovod oko Kaspijskog jezera, a taj sporazum bit će potpisan do 1. septembra 2007. godine, javile su ruske novinske agencije.

"Predsjednici Republike Kazahstan, Ruske Federacije i Turkmenistana odlučili su dati zadaću svojim vladama da do 1. septembra 2007. pripreme i potpišu sporazum o suradnji triju država u izgradnji novog plinovoda", navodi se u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na summitu trojice čelnika, a prenosi RIA Novosti.

Plinovod će dopremati turkmenistanski plin do Rusije preko Kazahstana, dok Europska unija i SAD podupiru trasu prema Azerbajdžanu, preko Kaspijskog mora, čime bi se zaobišlo Rusiju.

Međutim, ovim dogovorom Rusija je zadržala svoju dominantnu ulogu glavnog posrednika u distribuciji plina u regiji.

Izgradnja plinovoda trebala bi započeti u drugoj polovici 2008.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je nakon postizanja dogovora o izgradnji novog plinovoda s turkmenistanskim predsjednikom Kurbangulijem Berdimuhamedovim i kazahstanskim kolegom Nursultanom Nazarbajevom da će zajedno "rekonstruirati kaspijski plinovod kako bi se povećao njegov kapacitet na 10 milijardi kubičnih metara (godišnje) i izgraditi paralelni plinovod".

Kazahstanski predsjednik Nazarbajev rekao je prije postizanja dogovora da se radi o "čisto pragmatičnom komercijalnom projektu... Tu nema politike".