biznis
0

Rusija i Uzbekistan će graditi novi plinovod

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski premijer Vladimir Putin dogovorio je sa zvaničnicima Uzbekistana nacrt sporazuma o izgradnji novog plinovoda, koji će doprinijeti povećanju izvoza uzbekistanskog plina u Rusiju, saopćeno je u Moskvi.

Rusija bi htjela da bivše sovjetske republike transportuju što više nafte i plina preko njezine teritorije, dok Evropa želi da one zaobiđu Rusiju kako bi sama mogla smanjiti energetsku zavisnost od sve samouvjerenije Moskve, prenio je Reuters.

"Postignut je dogovor o početku praktičnog rada na izgradnji novog sistema plinovoda na teritoriji Uzbekistana radi realizacije sve većeg izvoznog potencijala te zemlje i Turkmenistana", kazao je Putin.

Zahvaljujući novom plinovodu, bit će povećan izvoz plina iz Uzbekistana i Turkmenistana, koji trenutno za transport koriste plinovode još iz sovjetske ere, čiji je operater ruski gigant u sektoru plina Gazprom.

Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov je kazao da će planirani plinovod, s kapacitetom 26-30 milijardi kubnih metara, biti izgrađen uzduž dva postojeća, poznata kao Centralna Azija-Centar i Centralna Azija-Buhara-Ural.

Bude li projekt realiziran, mogao bi biti prijetnja rivalskom projektu Evropske unije nazvanom Nabucco, za koji je planirano da počne transportirati plin iz Centralne Azije do Evrope od 2013. godine, navode agencije.