biznis
0

Rudari TK-a u potpunosti podržavaju Zakon o financijskoj konsolidaciji rudnika

FENA
Povodom današnjeg razmatranja Zakona o financijskoj konsolidaciji svih rudnika uglja u Federaciji BiH, predstavnici sindikata rudnika uglja Đurđevik, Kreka i Banovići organizirali su danas u Tuzli zajedničku pres-konferenciju.

Uvjereni da su samo na korak od rješavanja strateškog pitanja rudarstva sindikalni predstavnici rudnika uglja Tuzlanskog kantona pozdravili su i ocijenili kao veliki uspjeh jučerašnje okupljanje rudara u Sarajevu, koji su izdjejstvovali obećanje premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i federalnog ministra energetike Vahida Heće da će Vlada Federacije BiH danas utvrditi prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji rudnika.

"Mi u potpunosti podržavamo Zakon o financijskoj konsolidaciji rudnika. On bi praktički riješio sve rudnike u Federaciji BiH tako da bi rudnici mogli tržišno i efikasno djelovati", kazao je Sefet Mušanović, predsjednik Sindikata rudnika "Banovići".

Kako navode, već decenijama rudnici se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji i vide spas u povezivanju s elektroprivredom.

"Mi smo u Sarajevu bili sa šest autobusa a u pitanju su sindikalci i rudari iz srednje Bosne i Tuzlanskog kantona. Povećat ćemo broj ljudi i ići pred Parlament da tražimo svoja prava", poručio je Nevres Mešić, predsjednik Sindikata rudnika "Đurđevik".