Vladimir Putin
0

Rublja će biti stabilna i uz pojeftinjenje nafte

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kurs rublje bit će stabilan, čak i uz kratkoročno pojeftinjenje nafte, a Rusija će imati dovoljne rezerve za podršku nacionalne valute, izjavio je u srijedu ruski premijer Vladimir Putin.

"Ne bude li ubuduće nikakvih tragičnih promjena na inozemnim tržištima, ne jednokratnih, već dugotrajnih, tada se kurs rublje neće mijenjati", citirale su Putina ruske agencije.

On je kazao da se ništa neće dogoditi čak i u slučaju kratkoročnog pojeftinjenja nafte, jer vlada može održavati odnos rublje prema dolaru i euru zahvaljujući postojećim rezervama.

Centralna banka Rusije ne planira nikakve izmjene u vezi su kursom rublje, jer za to ne postoje razlozi, rekao je ruski premijer.

Svoju uvjerenost u stabilnost rublje Putin je objasnio uravnoteženom ponudom i tražnjom na deviznom tržištu. Priliv strane valute od izvoza u srijedu se izjednačio s odlivom kapitala.

Na stabilnost ruske nacionalne valute ukazao je i prvi zamjenik predsjednika Centralne banke Rusije Aleksej Uljukajev, koji je u intervjuu agenciji Reuters istaknuo da se smanjuju očekivanja u pitanju devalvacije, a kurs rublje je već duže vrijeme stabilan i bez intervencije banke.

Makroekonomska stabilnost može se održati u cijelome prvom polugodištu, a u drugome bi mogući rast cijena nafte mogao stimulirati jačanje rublje.

Rusija je u prva dva ovogodišnja mjeseca ostvarila pozitivan vanjskotrgovinski saldo u visini oko 16 milijardi dolara, pozitivan saldo tekućih plaćanja od 9,4 milijarde dolara, dok je odliv kapitala u februaru usporen na 4,5 milijardi dolara.