biznis
15

RTV Istočno Sarajevo bi mogla ostati bez frekvencija

SRNA
Regulatorna agencija za komunikacije BiH obavijestila je RTV Istočno Sarajevo da u slučaju stečaja može ostati bez RTV frekvencija.

RAK BiH obavijestila je RTV Istočno Sarajevo da stečajni postupak može rezultirati revizijom izdatih dozvola za radijsko emitovanje putem zemaljske radiodifuzije i za televizijsko emitovanje putem drugih elektronskih komunikacijskih mreža i dovesti do oduzimanja dozvola ukoliko se utvrdi neispunjavanje kvalifikacijskih uslova na osnovu kojih je dozvola izdata.

RTV Istočno Sarajevo je obaviještena i da je dužna, ukoliko se otvori stečajni postupak, da o tome obavijesti RAK u roku od 14 dana.

Članica Sindikalnog odbora RTVIS Slađana Bratić rekla je da su svi radnici ove medijske kuće zabrinuti za opstanak radnih mjesta, jer ako im RAK BiH oduzme dozvolu za rad i sedam RTV frekvencija, onda neće moći ni da emituju ono što rade.

"U tom slučaju, praktično nemamo gdje da plasiramo i prodamo svoj proizvod", istakla je ona i ponovila da će na taj način 30 radnika ostati bez osnovne egzistencije, a grad Istočno Sarajevo bez medija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je nakon današnje sjednice Skupštine grada, na kojoj su odbornici postavili i pitanje RTVIS, da se ne zna da li će stečajni sudija prihvatiti stečaj ove medijske kuće, a ako se to desi, onda će RAK napraviti analizu da li postoje uslovi za rad i potom donijeti odluku da li će im oduzeti frekvencije.

Samardžija je naglasio da ovo nije prvi slučaj da su pojedine medijske kuće pokretale stečajni postupak i da nisu izgubile frekvencije.

"Očekujem da se oni koji su davali obećanja da će pomoći rješavanju problema RTVIS, prije svih mislim na Vladu i predsjednika Republike Srpske koji su rekli da je riječ o preduzeću od strateškog značaja za RS, uključe u rješavanje ovog problema", rekao je Samardžija.

Gradonačelnik je naglasio da je u budžetu grada za narednu godinu za finansiranje medija planirano 70.000 KM, što se raspoređuje putem javnog poziva i moguće je da sva sredstva dobije RTVIS.

Trenutni dug RTVIS je oko 2,5 miliona KM, od čega se 1,7 miliona odnosi na poreze i doprinose. Odbornik SNSD-a Aleksadndar Todorović je istakao je da je RTVIS problem grada Istočno Sarajevo, koji je i osnivač ove medijske kuće. Todorović sumnja da će sredstva od 70.000 KM za medije biti dodijeljena i nekim medijima koji se ne nalaze na području grada Istočno Sarajevo.

Odbornik PDP-a Zoran Tešanović rekao je da je stanje u RTVIS poražavajuće.

"RTVIS je zajednički problem svih nas i smatram da je uloga grada značajna ali je u ovom trenutku značajnija uloga Vlade Republike Srpske u smislu pomoći", dodao je Tešanović.

Novoimenovani Nadzorni odbor RTVIS donio je odluku o pokretanju stečajnog postupka u ovoj medijskoj kući i ovlastio vršioca dužnosti direktora ove medijske kuće Branislava Ilića da pokrene stečaj.