biznis
0

RS: Zaduženje od 150 miliona eura kod EBRD-a za autoput

FENA
Foto: G.Kec/Sarajevo-x.com
Foto: G.Kec/Sarajevo-x.com
Iako je Vlada RS-a najavljivala da će autoput Banja Luka-Doboj graditi “Alpina", "Strabag", CPM, španska, kineska i druge firme, na kraju je na današnjoj sjednici odlučila da se za prvu dionicu autoputa, od Prnjavora do Doboja zaduži kod Evropske banke za obnovu i razvoj od 150 miliona eura.

Kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj koristit će se za izgradnju autoputa Banja Luka-Doboj, dionice Prnjavor-Doboj, dužine 36,612 kilometra, uključujući 22,627 kilometara lokalnih puteva i usluge nadzora, saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Krajnji korisnik i dužnik je Javno preduzeće „Autoputevi RS“, a da bi kredit bio odobren potrebna je i odluka entitetske Narodne skupštine.

Ministarstvo finansija, Ministarstvo saobraćaja i veza i JP „Autoputevi RS“ zaduženi su za realizaciju i vođenje postupka pregovaranja o uvjetima za dobijanje ovog kredita, naglašava Vlada.

Treba podsjetiti da su ljetos, nakon "Alpine", "Strabaga", CPM-a, španskih i drugih firmi, u najavu izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj uključivani i Kinezi.

Potpisan je u augustu i predugovor s kompanijom "China Road & Bridge Corporation", po kojoj je izgradnja 72 kilometra ovog putnog pravca, o kojem se priča više od pet godina, ali bez konkretne realizacije, treba da rezultira novim indirektnim zaduženjem RS-a kod kineske banke od 401 miliona eura.

I ovaj aranžman zasnivao se na neposrednoj pogodbi, jer nije raspisan tender na čijoj pripremi je već ranije bila angažirana i Evropska banka za obnovu i razvoju, koja se ovim ponovo vraća u ovaj projekt.

Međutim, treba podsjetiti da je još u maju ove godine entitetski premijer Aleksandar Džombić tvrdio je da je EBRD osigurao 70 miliona eura za izgradnju prve dionice autoputa Banja Luka-Doboj, od Prnjavora do Doboja, a da bi tender trebalo da bude raspisan do kraja maja.

Rokovi su davno prošli, u međuvremenu se ušlo u razgovore s kineskom kompanijom, a sada se u sve ponovo vraća i EBRD.