Izgradnja autoputa
0

RS se zadužuje kod EBRD-a za kredit od 150 miliona eura

FENA
Kredit od 150 miliona eura, za koliko se Republika Srpska zadužuje kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za izgradnju prve dionice autoputa od Doboja do Prnjavora, trebalo bi da bude potpisan 29.marta u Banjoj Luci.

U protekla dva dana u Londonu su u završnim pregovorima o uvjetima ovog kredita s predstavnicima EBRS-a razgovarali ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović, ministar finansija Zoran Tegeltija i direktor preduzeća „Autoputevi RS“ Dušan Topić.

Kreditna sredstva EBRD-a trebalo bi da se koriste za izgradnju autoputa Banja Luka-Doboj, dionice Prnjavor-Doboj, dužine 36,612 kilometara, uključujući 22,627 kilometara lokalnih puteva i usluge nadzora.

Krajnji korisnik i dužnik je Javno preduzeće „Autoputevi RS“, a da bi kredit bio odobren potrebna je i odluka Narodne skupštine RS-a.

Treba podsjetiti da su ljetos, nakon "Alpine", "Strabaga", CPM-a, španskih i drugih firmi, u najavu izgradnje autoputa Banja Luka - Doboj uključivani i Kinezi.

Potpisan je u augustu i predugovor s kompanijom "China Road & Bridge Corporation", po kojoj je izgradnja 72 kilometra ovog putnog pravca, o kojem se priča više od pet godina, ali bez konkretne realizacije, trebalo da rezultira novim indirektnim zaduženjem RS-a kod kineske banke od 401 milion eura.

I ovaj aranžman zasnivao se na neposrednoj pogodbi, jer nije raspisan tender na čijoj pripremi je već ranije bila angažirana i Evropska banka za obnovu i razvoj, koja se ovim ponovo vraća u projekt izgradnje autoputa Banja Luka-Doboj.

Resorni ministar Nedeljko Čubrilović nedavno je potvrdio da se vode pregovori i s Evropskom investicionom bankom (EIB) za kreditna sredstva od 200 miliona eura za izgradnju druge dionice tog autoputa, na relaciji Banja Luka - Prnjavor.