Na idućoj sjednici NSRS
0

RS mora izmijeniti više od 20 zakona za skraćenje roka registracije preduzeća

FENA
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Najava Vlade Republike Srpske da će pojednostaviti i skratiti rok za registracije novih preduzeća podrazumijeva usvajanje više od 20 zakona.

Već na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a trebalo bi da se razmatra čitav set izmjena i dopuna sadašnjih zakona, zbog kojih RS ima najkomplikovaniju i najskuplju proceduru registracije preduzeća u poređenju sa zemljama u okruženju.

Stogu su u Privrednoj komori RS-a još ranije upozoravali da su neophodne krupne promjene kako bi postali konkurentni barem s ovim zemljama, jer je, primjera radi, za registraciju preduzeća u RS potrebno najmanje 23 dana, a čitav proces, zajedno s notarskim uslugama, košta oko 2.000 KM.

Entitetski premijer Aleksndar Džombić uvjeren je da bi se izmjena postojećih zakona otvorila mogućnost da registracija privrednih subjekata traje svega tri dana.

"Razmatrali smo mogućnost da subvencioniramo registraciju prvog posla, što bi značilo da onaj ko želi da registruje preduzeće ne plaća ništa", kaže Džombić.

Vlada RS-a je već zadužila sva resorna ministarstva da pripreme izmjene zakona u tom pravcu, a entitetski premijer očekuje da bi krajem januara ili u febuaru ti zakoni trebalo da prođu skupštinsku proceduru.

"Definitivno bi se taj koncept trebao da usvoji u prvom kvartalu naredne godine", optimist je Džombić.

Na posebnoj sjednici u petak Vlada RS-a je razmatrala tek informaciju o radu Radne grupe za reformu procesa otpočinjanja poslovanja i Akcioni plan te reforme.

Reforma podrazumijeva uvođenje jednošalterskog sistema (one stop shop) prijema zahtjeva kod Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) (centralna jedinica u Banja Luci i nekoliko poslovnih jedinica u RS) i informaciono uvezivanje APIF-a s nadležnim registracionim sudovima, Poreskom upravom RS, Zavodom za statistiku RS-a, Inspektoratom RS i po mogućnosti Upravom za indirektno oporezivanje - UIO.

Privredna društva bi se na ovaj način, nakon notarske obrade osnivačkih akata, obraćali samo APIF-u, koji bi po službenoj dužnosti upućivao zahtjeve ostalim institucijama.

Isto tako, privredna društva bi sva rješenja o registraciji preuzimali kod APIF-a, najkasnije tri dana od podnošenja zahtjeva.

Jedan od važnih rezultata reforme bio bi značajno jeftiniji i brži sistem registracije i jedinstven i ažuran registar svih poslovnih subjekata.

Kada su u pitanju preduzetnici, sistem registracije bi se i dalje zadržao u lokalnim zajednicama, ali bi osiguralo smanjenje procedura i vremena za osnivanje, kroz uvezivanje s Poreskom upravom RS.

Predviđenim planom Vlade, krajnji cilj reforme jeste i mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva putem interneta / on-lineregistracija, ali to predstavlja tek zadnju fazu reforme.