Ministarstvo finansija
0

RS ispunjava uvjete za uvođenje eura

FENA
Ministarstvo finansija RS-a saopćilo je danas da taj bh. entitet "vodi politiku približavanja Evropskoj uniji, ali i politiku koja za rezultat ima ispunjenje uvjeta za uvođenje eura kao domaće valute".

U saopćenju Ministarstva, u vezi s informacijama o prelasku na euro kao platežno sredstvo u BiH, se navodi da RS već treću godinu zaredom ostvaruje budžetski suficit tako da je kumulativni deficit iz ranijih godina smanjen na nivo ispod tri posto BDP-a. U istom periodu došlo je i do značajnog smanjenja zaduženosti tako da je javni dug RS-a sa 64,3 posto BDP u 2004. godini smanjen ispod 45 posto u 2008. godini.

"U režimu monetarnog odbora koji provodi Centralna banka BiH (CBBiH) kurs konvertibilne marke (KM) je fiksan od njenog uvođenja kao zakonskog sredstva plaćanja. To je održavalo inflaciju na niskom nivou, iako posljednja dešavanja na svjetskom tržištu, u kojima dolazi do značajnijeg porasta cijena energenata i hrane, nepovoljno utiču na nivo inflacije u RS-u", kaže se u saopćenju.

Ministarstvo finansija RS-a još dodaje da “svojom ekonomskom politikom RS pokušava da utiče na dalje smanjenje dugoročnih kamatnih stopa, pri čemu su kamate na investicione kredite koje odobrava Investiciono-razvojna banka RS na nivou ispod šest posto”.

Novi investicioni ciklus koji, kako se tvrdi, je započeo u RS-u ima za cilj dalje smanjenje nezaposlenosti i vanjskotrgovinskog deficita, što sve zajedno omogućava definitivno približavanje evrozoni.

“RS-u bi odgovaralo kada bi i drugi dio BiH ozbiljnije pristupio ispunjenju navedenih uvjeta”, dodaje se u saopćenju.

Sporazum iz Mastrihta koji su prihvatile zemlje Evropske unije se prevashodno odnosi na formiranje evropske monetarne unije u kojoj je euro jedinstvena valuta za njene članice.

Ovim sporazumom su definirani uvjeti koje zemlja kandidat treba da ispuni kako bi pristupila evropskoj monetarnoj uniji (EMU), a spomenuti pokazetelji se odnose na to šta RS, po tvrdnji Ministarstva finansija, ispunjava.