biznis
0

RS: Cijene goriva najveće od završetka rata do danas

FENA
Na svim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj od danas će i zvanično doći do rasta cijene goriva i ovo je najveće poskupljenje od završetka rata u BiH do danas, izjavio je za Fenu Vukašin Vojinović, predsjednik Grupacije za preradu i distribuciju nafte i naftnih derivata RS-a.

Cijena eurodizela se kreće od 1,95 do 1,98 KM, a benzina između 1,95 i 1,99 KM, odnosno do dvije KM, precizirao je Vojinović i naglasio da se očekuje i dalje poskupljenje goriva sve zbog rekordnih cijena nafte na svjetskom tržištu.

"Na svjetskom tržištu se najavljuju i dalji skokovi cijene goriva i na ovaj do sada najveći rast najavljuje se i poskupljenje čak do 110 dolara po barelu nafte, što bi na našim benzinskim pumpama moglo da prouzrokuje rast goriva i preko dvije KM", rekao je Vojinović.

On je upozorio da je "novi otežavajući momenat" i to što bh. entiteti žele da uvedu i takse na gorivo od 10 feninga, a vezano za izgradnju infrastrukture, što bi povećalo cijenu goriva i za taj iznos plus PDV-e.

Vojinović navodi da to nije dobro u bh. uvjetima gdje je plaća oko 100 eura u odnosu na Evropu koja ima gotovo iste cijene, ali građani u prosjeku imaju plaće od oko 1.000 eura.

"To je i poruka nas distributera uime građana da se ne ide na uvođenje novih dodatnih taksa na gorivo, s obzirom na to da će automatski doći do poskupljenja u sveri prometa naftom, a što će se odraziti na standard stanovništva", naglasio Vojinović.

On je kazao da distributeri "imaju i informacije da u zadnjih nekoliko mjeseci na nekoliko graničnih prijelaza ulazi roba nacrno, što se mjeri u procentima od oko 15 posto, što bi državni organi trebali znati".