biznis
0

RS će isporučivat struju Brčko distriktu i u 2013. godini

FENA
Republika Srpska nastavit će s isporukom električnu energiju Brčko Distriktu u 2013. godini pod istim uvjetima kao i ove godine, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnika Brčko distrikta Ante Domiće, predsjednika Skupštine Brčko Distrikta BiH Đorđa Kojića i ravnatelja Javnog poduzeća "Komunalno" Admira Nukovića.

Gradonačelnik Domić kazao je kako je na nedavno održanom sastanku u Banjoj Luci ministar energetike Republike Srpske potvrdio je da je Vlada Republike Srpske prihvatila zamolbu brčanskih vlasti za isporuku električne energije i u sljedećoj godini.

"Prvotni prijedlog bio da se električna energija nabavlja šest mjeseci iz Republike Srpske, a šest mjeseci iz Federacije BiH, u kojoj je cijena znatno veća. U tom slučaju morali bismo tražiti alternativne izvore sufinanciranja ili bi električna energija morala poskupjeti. Stoga, zahvaljujem Vladi Republike Srpske na razumijevanju", kazao je Domić.

"Republika Srpska mogla je istu struju prodati za 4 800 000 maraka skuplje, ali je izašla u susret građanima Distrikta. Mi smo spremni na suradnju s predstavnicima obaju entiteta", istaknuo je predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Đorđa Kojić.

Ravnatelj JP "Komunalno Brčko" Admir Nuković kazao je da je pitanje opskrbe Brčko Distrikta BiH električnom energijom riješeno 2009. godine odlukom visokog predstavnika tako da se postigne međusobni dogovor između elektroprivreda entiteta, ali do toga nije došlo.

"Tom odlukom predviđeno je da se, ako do tog dogovora ne dođe, opskrba vrši po 50 posto iz oba entiteta, što su dosta nepovoljniji uvjeti za Brčko. Zbog toga smo o tome obavijestili Vladu i Skupštinu i zajedno riješili problem", kazao je Nuković.