Potraživanja veća od 5 miliona KM
0

RS: 72.000 radnika mjesecima ne prima platu, a zaposleni su

FENA
U Republici Srpskoj ima oko 72.000 radnika koji mjesecima ne dobijaju platu, a vode se kao zaposleni, zbog čega je Savez sindikata pokrenuo više od 400 radnih sporova za naplatu potraživanja u visini od preko pet miliona maraka.

To su samo osnovna beskamatna potraživanja zbog neisplaćivanja plata, a porazna je činjenica da se radi o podacima za prvih šest mjeseci ove godine zbog čega se na Svjetski dan dostojanstvenog rada ne može reći da on postoji u RS-u.

Generalna sekretarka Saveza sindikata RS-a Velka Odžaković ponovila je da se na osnovu svih tih pokazatelja ne može zaključiti da u RS-u postoji dostojanstven rad i s aspekta 150.000 nezaposlenih, onih radnika koji rade u "sivoj ekonomiji“ i nemaju ugovor o radu, onih koji rade ali im se ne isplaćuju plate, rade prekovremeno, ali nisu plaćeni, nemaju godišnji odmor.

Neisplaćivanje plata tretirati kao krivično djelo

"Ukupno, da nema dostojanstvenog rada u RS svjedoče svi oni koji rade, ali nemaju nikakva prava ili im se brani sindikalno organiziranje", kazala je Odžaković.

Sindikat još jednom ponavlja da se treba prihvatiti njihova inicijativa da se neisplaćivanje plata tretira kao krivično, umjesto prekršajno djelo, te tako procesuiraju svi oni nesavjesni poslodavci.

"Izgleda da drugog izlaza nema“, smatra Odžaković i naglašava da su za ukupnu situaciju krivi oni koji ne poštuju zakon i neisplaćuju plaće niti poštuju druga prava, odnosno poslodavci, a odgovorni za to su kontrolni organi RS.

Potpredsjednik Sindikata RS-a za oblast privrede Mile Ribić kaže da bi bilo nepravedno govoriti o dostojanstvenom radu, a ne spomenuti da su u proteklom periodu mnoga preduzeća u RS "ugašena“, otišla pod stečaj, a bivši radnici nemaju nikakav status u društvu, a zbog godina ni nade da će ponovo dobiti posao.

Ni tvrdnje da je za sve kriva ekonomska kriza, naglašava, nisu opravdane, jer su svi spomenuti problemi bili i prije, a ta floskula se sada samo zloupotrebljava.

Nakon skupa u Sindikatu o temi "Dostojanstven rad u RS“, međutim, ni resorno ministarstvo ni Inspektorat RS ne prihvataju odgovnost, već lopticu odgovornosti prebaciju jedni na druge.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Čedo Kovačević tvrdi da su zakoni u RS-u doneseni, ali priznaje da se ne primjenjuju o čemu svjedoče iznesene porazne cifre o kršenju radničkih prava.

Neprihvatljiva inicijativa da se uvede kaznena politika

"Nadzor nad primjenom zakona je problamatičan“, navodi Kovačević i iznosi podatak da su inspektori, kada ih je bio manji broj, bili bolji u ostvarenim rezultatima, a i ta institucija bila je i operativni organ resornog ministarstva, mada bi po pravilu trebala da bude nezavisna u svom radu.

Međutim, iz Inspektorata odgovaraju da problem nije to pitanje, već skučena prekršajna prava koja su njima stavljena na raspolaganje, zbog čega su za uvođenje krivične odgovornosti za one koji ne poštuju zakone i prava radnika.

Vršilac dužnosti Inspektorata RS Živan Delić naglašava da oni ne mogu biti krivi za sve nepravilnosti, jer samo kontroliraju primjenu zakona, pri čemu je Poreska uprava ta koja treba da radi svoj dio posla, a napominje i da je drugostepeni organ resorno ministarstvo.

"Ne možemo mi ništa izmišljati, jer onda mi kršimo zakon", zaključio je Delić.

Međutim, generalni sekretar Unije poslodavaca RS-a Saša Aćić odbacio je kao potpuno neprihvatljivu inicijativu da se uvede kaznena politika za sve one privrednike koji ne isplaćuju plate radnika, jer bi to, tvrdi, bila loša poruka za strane investitore.

A za prava radnika, kaže, već postoji dovoljno zakona koji treba da se primjenjuju.

Sindikalci su ukazali i da je nedopustivo da današnjoj raspravi posvećenoj dostojanstvenom radu u RS-u nije prisustvovao resorni ministar Petar Đokić, te su ponovili stari zahtjev da resor rada treba izdvojiti iz sadašnjeg ministarstva s boračko-invalidskom zaštitom.