Mirko Cvetković
0

"Robna razmjena između BiH i Srbije ima trend rasta"

SRNA
Mirko Cvetković (Foto: Fotoservis)
Mirko Cvetković (Foto: Fotoservis)
"BiH je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i u posljednjih nekoliko godina robna razmjena dvije zemlje ima trend rasta" rekao je danas u Sarajevu premijer Srbije Mirko Cvetković.

Obraćajući se privrednicima na Poslovnom forumu BiH i Srbije koji se održava u Sarajevu, Cvetković je ocijenio da je privredna saradnja dvije zemlje dobra, ali da može biti daleko bolja uz značajnije korištenje komparativnih prednosti koje imaju dvije zemlje.

Cvetković je istakao da je zadatak politike da obezbijedi i pošalje pozitivne signale privrednicima da oni što bolje sarađuju.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Veselin Poljašević, koga je izabrala novoformirana Skupština Komore, rekao je da je deficit u razmjeni sa Srbijom u prošloj godini iznosio oko 363 miliona eura, a da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 51,98 posto. 

"U prvih pet mjeseci ove godine bilježi se određeno uravnoteženje - deficit je smanjen i iznosi 127,5 miliona eura, a pokrivenost uvoza izvozom porasla je na 58,51 posto", rekao je Poljašević. 

Prema njegovim riječima, pored internih uzroka nekonkurentnosti u mnogim oblastima, veliku prepreku za uravnoteženje odnosa razmjene čine i razni oblici necarinskih barijara. 

"Trajno i potpuno uklanjanje ovih barijera uslovljeno je razvojem jedinstvenog sistema infrastrukture kvaliteta, te priznavanjem njegove kompetentnosti i ekvivalentnosti od zemalja uvoznica naših proizvoda", rekao je Poljašević. 
On je istakao da su, pored daljeg povećanja i uravnoteženja spoljnotrgovinske razmjene, prilika za unapređenje privredne saradnje i direktna strana ulaganja, podsjećajući da je Srbija jedan  od najvećih stranih investitora. 

"Moguća područja za zajednička ulaganja u narednom periodu svakako su energetski sektor, zaštita okoline i razvoj obnovljivih izvora energije, regionalno povezivanje u smislu nastupa na trećim tržištima i drugo", rekao je Poljašević.

Potpredsjednik Privredna komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da će privredne komore CEFTA regiona nastaviti da insistiraju kod svojih vlada da se maksimalno ubrzaju aktivnosti na donošenju relevantnih sporazuma i protokola o međusobnom priznavanju sertifikata, uvjerenja i drugih dokumenata.

Prema njegovim riječima, pored robne razmjene između Srbije i BiH postoje realne mogućnosti za veće međusobne investicije, kao i za povećanje ukupne privredne saradnje.

"Investiciona ulaganja preduzeća iz Srbije na teritoriji BiH  do sada iznose više od  800 miliona eura, a investicije iz BiH u Srbiju su više od 100 miliona eura", rekao je Vesović.

Današnjem forumu prisustvuje delegaciji Srbije, sa više od 30 predstavnika firmi iz različitih sektora privrede (metaloprerađivačka, drvoprerađivačka, prehrambena, hemijska, energetska, tekstilna industrija) koje su zainteresovane za kontakte sa firmama iz BiH.
Privrednici dvije zemalje  dobili su informacije o poslovnom okruženju u BiH i Srbiji i mogućnostima za saradnju. Nakon plenarne sesije bit će organizovani bilateralni sastanci privrednika.