biznis
0

RMU Kakanj dobio okolinske dozvole za proizvodnju i preradu uglja

FENA
Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je okolinske dozvole Rudniku mrkog uglja Kakanj za pogone: Haljinići, Površinski kop Vrtlište i Separacija.

U ova tri pogona godišnje se proizvodi 1,2 miliona tona uglja. Rješenjima o okolinskim dozvolama potvrđeno je da su pogoni ekološki prihvatljiv i da se tehničko-tehnološkim postupcima eksploatacije, čišćenja, klasiranja i miješenja uglja neće ugrožavati okoliš te da se primjenjuju i poštuju utvrđene granične zakonske vrijednosti za emisije štetnih i otpadnih materija u zrak, vodu i tlo i drugih negativnih uticaja.

Kako se navodi u saopćenju Elektroprivrede BiH, u sva tri rješenja sadržano je više od 50 različiti aktivnosti i mjera koje se svakodnevno prate i primjenjuju u interesu sprječavanja prekoračenja dozvoljenih emisija. Prema istim navodima, okolinske dozvole rezultat su stručnog i timskog rada u RMU Kakanj, zahvaljujući kojem je proveden niz usaglašavanja tehnoloških postupaka sa zakonskim propisima i zahtjevima stanovništva.

Usklađivanje tehničko-tehnološkog procesa eksploatacije i prerade uglja prema uvjetima za izdavanje ekoloških dozvola inicirano je prije četiri godine. U tom periodu RMU Kakanj započeo je i uvođenje integralnog sistema upravljanja kvalitetom i okolinskim upravljanjem prema standardima ISO 9001 i ISO 14001.

Implementiranjem tih standarda Rudnik Kakanj je postao prvi rudnik u Federaciji BiH s certifikatima kvaliteta i okolinskog upravljanja.