Pozajmila 100 milijardi eura
0

Rizični krediti španskih banaka najviši u 50 godina

FENA
Rizični krediti krizom pogođenih španskih banaka dostigli su u julu najviši nivo u 50 godina, uz udio u ukupnom kreditnom plasmanu od gotovo 10 posto.

Ukupni iznos rizičnih kredita porastao je u julu na 169,3 milijarde eura, odnosno na 9,86 posto ukupne vrijednosti kreditnih plasmana.

U junu iznosili su ukupno 164,4 milijarde eura a njihov udio u ukupnom plasmanu 9,42 posto, pokazali su podaci španske centralne banke.

U maju taj je udio iznosio 8,96 posto.

Julski je udio rizičnih zajmova najviši od 1962. kada je centralna banka počela bilježiti te podatke.

Španske banke pritišću loši zajmovi i zaplijenjene nekretnine nakon pucanja balona na tržištu nekretnina 2008., zbog čega se stopa nezaposlenosti u međuvremenu približila nivou od 25 posto.

Prošlog mjeseca vlada je odobrila formiranje banke koja će od zajmodavaca otkupljivati problematične nekretnine i rizične zajmove kako bi očistila finansijski sektor od problematične imovine i obnovila povjerenje ulagača u privredu.

Španija je pristala provesti reforme kako bi od partnera u eurozoni ishodila spasonosni zajam za bankarski sektor u visini do 100 milijardi eura.

Konzervativna vlada premijera Marianoa Rajoya uvela je oštre mjere štednje i povisila poreze kako bi ipak izbjegla puni paket pomoći, nalik onima koje su dobili Grčka, Irska i Portugal, a popraćeni su detaljnim uvjetima i redovnim inspekcijama.