Nakon više godina
0

Riješeni imovinski problemi na prvoj trasi autoputa Banja Luka-Gradiška

FENA
Nakon više godina čekanja riješeni su imovinski problemi na prvom dijelu izgradnje autoputa Banja Luka-Gradiška o kojem će sutra biti riječi i na sjednici parlamenta RS-a.

Direktor Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a Tihomir Gligorić potvrdio je novinarima da su, vansudskim dogovorom s posljednjim vlasnikom objekta nad tunelom u Laktašima, konačno riješeni svi imovinski problemi na prvoj trasi autoputa koja je dužine 5,7 kilometara.

Stav o vansudskom dogovoru treba da da i Pravobranilaštvo RS-a, zatim i da entitetska Vlada odobri za isplatu dogovorene cijene vlasniku zemljišta na spornoj dionoci.

Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove ranije je postigla dogovor s još dvojicom vlasnika imovine na istoj lokaciji.

Inače, u informaciji o izgradnji prve dionice autoputa Banja Luka-Gradiška pripremljenoj za sutrašnju sjednicu Narodne skupštine navodi se da je za izgradnju, nadzor i eksproprijaciju zemljišta prve dionice autoputa od Klašnica do aerodroma Mahovljani u dužini od 5,7 kilometara, do sada ukupno potrošeno 131,7 miliona KM, odnosno da je cijena jednog kilometra dostigla čak 23,1 milion KM.