biznis
0

Rezultati Siemensa iznad očekivanja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Siemens, najveća evropska inženjerska grupacija, danas je izvijestila da je u prvom tromjesečju svoje godine ostvarila veći rast profita od očekivanja jer je snažno povećala isporuke.

Ako se isključe neke stavke dobit je tri mjeseca zaključno s lanjskim decembrom porasla za 17 posto na 1,79 milijardi eura, dok su analitičari koje je anketirao Bloomberg očekivali kvartalni profit od 1,53 milijarde eura.

Kvartalna neto dobit se povećala za 16 posto na 1,72 milijarde eura, prihodi od prodaje su se povećali za 12 posto na 19,49 milijardi eura, a nove narudžbe su skočile za 19 posto na 22,59 milijardi eura.

Najveći rast bilježi odjel za obnovljivu energiju koji je zabilježio rast prihoda od 81 posto.

Nedavno je Siemens najavio da će u ovoj godini otvoriti barem 2.000 radnih mjesta u svojoj diviziji obnovljive energije.

Njemački se industrijski div na taj potez odlučio jer bilježi sve veću potražnju za čistom energijom, prenosi Bloomberg. Siemens je uložio milijarde eura u energiju vjetra kada je akvizicijama 2004. godine ušao u taj sektor.

Siemens je prošle godine postrojenja za proizvodnju vjetroturbina otvorio u SAD-u i Kini, dok u ovoj godini planira to isto učiniti i u Indiji, Brazilu i Rusiji. U 2014. namjerava proizvodnju započeti i u Engleskoj.