biznis
0

Republika Srpska kupuje struju i apelira na racionalno trošenje

FENA
Republika Srpska trenutno je primorana da kupuje električnu energiju, enormno je smanjen dotok voda u hidroelektrane, a “Elektroprivreda RS” je već apelirala na racionalno korištenje električne energije jer tom bh. entitetu prijeti nestašica struje.

Resorni ministar Željko Kovačević potvrdio je da jedino termoelektrane u Ugljeviku i Gacku rade normalno te izražava nadu da će se hidrometeorološka situacija popraviti da se ne bi uvele restrikcije.

"Hidroelektrane u RS-u se trenutno nalaze na minimumu svoje proizvodnje i, ukoliko u narednom periodu ne bude dotoka voda, bit ćemo primorani da hidroelektrane obustave rad, jer će doći do havarija”, potvrdio je Kovačević danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

RS trenutno kupuje električnu energiju za potrebe domaćih potrošača, te plaća višestruko veće cijena po kojima Elektroprivreda RS-a snabdijeva potrošače.

Iz Elektroprivrede RS-a su već upozorili da zbog dugotrajnog sušnog perioda u BiH i okruženju hidroelektrane proizvode minimalne količine električne energije, što je dovelo do alarmantne situacije u elektroenergetskom sektoru.

U takvom svjetlu danas je u Narodnoj skupštini RS-a razmatrana strategija razvoja energetike do 2030.godine i to drugi put u formi nacrta, jer je predlagač napravio propust i nije na vrijeme uputio taj dokument u raspravu u konačnoj formi.

Šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica strategiji je zamjerio jednodimenzionalnost, jer elektroenergetski sektor posmatra samo s komercijalnog aspekta, ali ne i s nacionalnog aspekta isplativosti.

“Nas interesuje održivi i dugoročan razvoj elektroenergetskog sistema i ovom strategijom treba da upravlja država. U prošloj godini smo imali dobit 30 miliona i nenadoknadive štete, a sada se apeluje na potrošače da štede struju”, rekao je Govedarica i kao jedan od zaključaka SDS-a predložio uvođenje moratorija na privatizaciju u energetskom sektoru.

“Tu se otvara problem s javno - privatnim partnerstvom s kojim nemamo dobro iskustvo, a ozbiljna država sebi ne može dozvoliti da prodaje nacionalne resurse”, zaključio je Govedarica.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević kaže da dokument ne predviđa promjenu vlasničke strukture u energetskom sektoru RS-a, ističući da će se novi objekti u ovoj oblasti realizovati kroz strateško partnerstvo ili kao privatno-javno partnerstvo.

Iako je ranije najavljivao izlazak RS-a iz zajedničke kompanije “Elektroprenos BiH”, Kovačević sada navodi da se s partnerima u FBiH usaglašavaju stavovi o principima rada te kompanije za prijenos električne energije na nivou BiH.

“Blizu smo da usaglasimo te principe, a sastanak s predstavnicima Federalnog ministarstva energetike bit će održan sutra ili u petak", naveo je Kovačević.