biznis
23

Rekordno niske cijene: Šestu sedmicu zaredom padaju cijene nafte

Piše: N. N.
Već šestu sedmicu zaredom padaju cijene nafte na svjetskim berzama, a analitičari navode da neće doći do rasta cijena u skorije vrijeme.

Nakon rekordno niskih cijena nafte u januaru ove godine te postepenog rasta cijena u prvoj polovini 2015. godine, cijene nafte ponovo padaju i to već šestu sedmicu zaredom.

Cijena američke nafte (WTI) je u jednom trenutku iznosila 40,45 dolara po barelu, što je najniža cijena u posljednjih šest godina.

Cijena nafte tipa Brent, koja je referentna za evropsko tržište, također nastavlja padati. Nakon što je u januaru pala na 47,43 dolara po barelu, danas se nafta tipa Brent prodaje po cijeni od 46,92 dolara po barelu.

Analitičari predviđaju da će cijena sirove nafte nastaviti padati, a pojedine prognoze govore i o cijeni nafte od 32 dolara po barelu, što je posljednji put zabilježeno prije ekonomske krize 2008.

Osnovni razlog za pad cijena nafte jeste prezasićenost tržišta, navodi Bloomberg. Sporazum s Iranom u vezi s nuklearnim programom, slab rast kineske privrede te odbijanje članica OPEC-a da smanje proizvodnju utječe na pad cijena.