biznis
0

Rekordni trgovinski deficit SAD zbog visokih cijena nafte

FENA
Američki trgovinski deficit narastao je u novembru 2007. na najvišu razinu u 14 mjeseci, ponajviše zbog visokih cijena uvozne nafte, ali je deficit u trgovini s Kinom donekle smanjen, zahvaljujući slabom dolaru koji je potaknuo rekordni porast izvoza, objavilo je u petak američko ministarstvo trgovine.

Prema podacima ministarstva, trgovinski defict SAD-a narastao je u tom razdoblju za 9,3 posto i popeo se na 63,1 milijardu dolara. Neravnoteža je puno veća od očekivanih 60 milijardi.

Porast vanjskotrgovinskog deficita potaknut je povećanjem izdataka za uvoz nafte od 16,3 posto, na rekordnih 34,4 milijarde dolara. Uz sadašnje cijene barela nafte od 100 dolara, analitičari očekuju daljnje povećanje tih izdataka idućih mjeseci.

Ian Shepardson, iz analitičarske tvrtke High Frequency Economics, navodi kako je deficit pojačan i zbog velikog pada izvoza komercijalnih zrakoplova.

Veliki skok cijena nafte povećao je ukupni uvoz roba i usluga za tri posto na rekordnih 205,4 milijarde dolara. U izvozu je također postavljen rekord, s rastom od 0,4 posto na 142,3 milijarde dolara.

Američki izvoz u značajnom je porastu u posljednje dvije godine, jer je slabljenje dolara prema ostalim valutama učinilo američku robu jeftinijom na inozemnim tržištima, potičući američke proizvođače i farmere.

Analitičari vjeruju da će izvozni boom na kraju rezultirati padom trgovinskog deficita u 2007., nakon petogodišnjeg rekordnog rasta. Uvoz iz Kine bio je u prvih je 11 mjeseci veći od izvoza za 237,5 miljardi dolara, što je najveći godišnji deficit ikada zabilježen u trgovini s jednom zemljom, i bez uključivanja decembra u računicu.

Gledano po zemljama, deficit s Kanadom, najvećim trgovinskim partnerom SAD-a, pao je za 12,1 posto na 4,7 milijardi u novembru dok je deficit s Meksikom narastao za 1,4 posto na 7,6 milijardi dolara. Manjak u trgovini s EU-om skočio je za 12,6 posto na 10,4 milijarde dolara.

Kritičari trgovinske politike Bushove administracije, prenosi Hina, ističu kako će, usprkos padu deficita, neravnoteža ostati na bolno visokoj razini, kao odraz nepoštene trgovinske prakse drugih zemalja, koja je pridonijela gubitku više od tri miliona proizvodnih radnih mjesta u SAD-u od 2000. godine.

S nastavkom krize na stambenom i kreditnom tržištu, povećanjem nezaposlenosti i sve lošijim ekonomskim izgledima u 2008., koji su potakli najave dolaska recesije, gospodarska i trgovinska politika postaju središnje teme aktualne predizborne kampanje u SAD-u.