biznis
297

Rekordna prodaja Klasovog brašna u posljednjih pet godina

Klix.ba
Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo postigla je rekordnu prodaju brašna u posljednjih pet godina, dosegavši mjesečnu proizvodnju od 6.000 tona.

Pozitivan trend, i uspješan povratak na tržište, praćen povećanjem proizvodnje i prodaje brašna, zabilježen je već 2014., tj. u godini akvizicije Klasa, kada je realizacija pšeničnog brašna povećana za 90 posto u odnosu na 2013. godinu, tj. prije kupovine kompanije Klas od strane AS GROUP.

Odličnoj prodaji Klasovog brašna, uz ponajbolji Zlatni puder, najviše je doprinijelo brašno T-500 u pakovanju od 25 kg.

"Rekordna prodaja brašna u posljednjih pet godina nije nas iznenadila. Uradili smo redizajn pakovanja brašna T-500 25 kg koji je u ovom segmentu najvažniji Klasov proizvod, a čemu je prethodila produkcija odličnog spota sa Enisom Bešlagićem «Doktor za brašno». Do izražaja su došli kvalitet brašna koje se melje od posebno biranih sorti pšenice u mlinu za kojeg kažu da je najbolji u ovom dijelu Evrope, ali i snaga branda Klas. Pojačali smo također kanale distribucije i prodaje, a najvećim dijelom možemo biti zahvalni domaćim kupcima i potrošačima, čije reakcije su vrlo pozitivne, i koji i na ovaj način žele pokazati koliko ima je stalo do kupovine domaćih kvalitetnih brandova kao što je Klasovo brašno", pojašnjava Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Klasovo brašno se proizvodi od najboljih sorti pšenice, i posebno je prilagođeno za razvijanje tijesta, te jela i peciva sa naših podnevlja kao što su pite, pogače i domaći kolači. Prerada pšenice odvija se u najvećem i najsavremenijem mlinu u Jugoistočnoj Europi, čiji je kapacitet 450 tona dnevno. Kompletan proizvodni proces je automatiziran, i ni u jednom trenutku pšenica potrebna za proizvodnju ne izlaže se rizicima koji bi mogli narušiti njen tehnološki i zdravstveni kvalitet.

Klas spada među ponajbolje bosanskohercegovačke brandove uopće sa tradicijom od 113 godina uspješnog poslovanja u prehrambenoj industriji, sa savremenom tehnologijom, sistemom za kontrolu sigurnosti hrane, te velikim pekarskim znanjem i kvalitetom proizvoda, višestruko nagrađivanih širom svijeta. Kvalitet Klasovihproizvodapotvrđen je icertifikatimakao što suISO 9001:2000, HACCP, ISO 14001:2005 i HALAL.

Od februara prošle godine, Klas je dio AS GROUP koja zapošljava 3.000 radnika i u okviru koje uz Klas d.d. Sarajevo, posluju kompanije AS d.o.o. Jelah, Vispak d.d. iz Visokog, Oaza d.o.o. Tešanj, Sprind d.d. Sarajevo, Mlin i pekara Ljubače - Tuzla, Napredak d.d Tešanj, Fortitudo d.o.o. Travnik, Vemal d.d. Tešanj.