biznis
0

Rekordna cijena zlata zbog niskih kamatnih stopa u SAD-u

FENA
Cijena zlata u ponedjeljak je, četvrti dan uzastopno, skočila na rekordan nivo, podstaknuta rastućim očekivanjima da će kamatne stope u SAD-u ostati na izuzetno niskom nivou, blizu nule, s obzirom na usporen oporavak američke ekonomije.

Očekivanje da će američka Uprava saveznih rezervi na svom sastanku u utorak najaviti nastavak velikih kupovina vladinih obveznica kako bi zadržala kamatne stope na niskom nivou podstaklo je prvi put rast cijena zlata iznad 1.280 dolara za finu uncu, prenosi Reuters.

Spot cijena tog plemenitog metala je na berzi u Londonu ojačala 0,3 odsto, na 1.280,20 dolara za uncu, nakon što je u jednom trenutku odskočila na rekordnih 1.283,35 dolara.

Zlato za isporuku u decembru je ojačalo 0,3 posto, na 1.281,70 dolara za uncu.

Povjerenje u globalnu ekonomiju slabi, a izgledi za zadržavanje niskih kamatnih stopa i slabljenje dolara predstavljaju solidnu bazu za povećanje cijena zlata, ukazuju analitičari.

Spot cijene zlata su ove godine porasle više od 16 posto, podstaknute interesovanjem investitora koji traže sigurno pribježište u vrijeme sve većeg kolebanja vrijednosti svjetskih valuta i hartija od vrijednosti.

Cijene srebra, koje su samo u proteklih pet sedmica ojačale 17 posto, bile su u ponedjeljak svega 1,5 posto ispod najvišeg nivoa za gotovo 30 godina.

  • Srebro, koje se smatra jeftinijom alternativom zlatu, izgleda da trenutno bolje stoji od zlata, zahvaljujući ne samo investitorskoj već i industrijskoj tražnji, ukazao je analitičar Nick Brown u kompaniji Natixis.

Srebro za spot isporuku ugovarano je u ponedjeljak 0,5 posto u porastu, po 20,87 dolara za uncu, nakon što je u petak dostiglo 20,99 dolara, najviši nivo za protekle dvije i po godine, kada je skočilo na najvišu vrijednost od oktobra 1980. od 21,24 dolara za uncu.

Metali iz platinske grupe su ojačali u skladu s kretanjem cijene zlata. Platina je zadržala vrijednost oko najvišeg nivoa za četiri mjeseca i ugovarana je po 1.620 dolara za uncu, u porastu u odnosu na 1,600,55 dolara u petak i na putu je da ojača 6,6 posto ovog mjeseca, što bi bio najveći rast od novembra 1999.

Paladij je bio nekoliko dolara ispod prošlosedmičnih petomjesečnih maksimuma i kotirao je po 541,50 dolara, prema 539,88 dolara u petak.