biznis
0

Rekordna 2009. godina za Volkswagen koncern

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Volkswagen koncern je ostvario još jednu rekordnu godinu – rezultati prodaje u 2009. godini premašili su prethodnu 2008. Time je kupcima širom svijeta isporučeno 6,29 miliona vozila ili za 1,1 % više u odnosu na prethodnu godinu (2008. - 6,23 primjerka). Najveći evropski proizvođač putničkih automobila uspio je povećati svoje učešće na tržištu svijeta na 11,4, uprkos kriznom ekonomskom okruženju.

"Volkswagen koncern je u prošloj godini intenzivno nastavio svoju modelsku ofanzivu. Zahvaljujući njegovim inovativnim i za okoliš neškodljivim automobilima, Volkswagen je uspio premašiti prodajne rezultate iz prethodne godine, uprkos teškom tržišnom okruženju. Ovim rekordnim rezultatom značajno smo ojačali našu poziciju u odnosu na konkurenciju", izjavio je na sajmu automobila u Detroitu član Uprave odgovoran za marketing i prodaju Volkswagen koncerna, Christian Klingler.

I 2010. godina će, prema riječima Klinglera, biti prepuna izazova.

"Automobilsko tržište svijeta još uvijek ne pokazuje znakove oporavka. Ipak, tržišta u ekspanziji, kao što su tržište Kine i Brazila, ukazuju na pozitivne trendove. Zahvaljujući našem snažnom prisustvu na ovim tržištima svjedočit ćemo očekivanom blagom oporavku ekonomije i tršišta svijeta", kazao je on.